Benedek
-4 °C
5 °C

Öt tőzsdeaspiráns pályázik állami pénzre

2005.10.28. 11:00
A keddi határidőig információink szerint öt társaság pályázott a tőzsdei bevezetés anyagi terheit mérsékelni hivatott állami támogatásra. Így, ha minden igaz, jövőre legalább ennyi új bevezetés várható, több, mint az ezredforduló óta együttvéve, írta a Napi Gazdaság.
A hét szűk esztendő után jövőre legalább öt új tőzsdei bevezetés várható, legalábbis ennyien nyújtottak be pályázatot a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumhoz (GKM) a tőzsdei bevezetésre készülő vállalkozások támogatására kiírt keretre. A költségvetési törvény eredetileg 100 millió forintot különített el erre a célra, de mivel az első fél évben egyáltalán nem történt felhasználás, ezért azt 60 millió forintra csökkentették.

A BÉT jelenleg azért lobbizik, hogy növeljék ezt az összeget, ha lehet, akár 100 millióra is, tudta meg a Napi Gazdaság Horváth Zsolt BÉT-vezérigazgatótól. A GKM egyébként a tőzsdei bevezetés igazolt költségeinek legfeljebb 50 százalékára nyújt támogatást. A keretet figyelembe véve ez az arány átlagosan ennél azért jóval kisebb lehet.

A támogatás megadásáról a BÉT és a GKM által létrehozott közös bizottság előterjesztése alapján Kóka János miniszter dönt majd. Az elbírálásra egyébként hamarosan sor kerül, és a szerződéseket várhatóan december elején, közepén köti meg a minisztérium, mondta el a Napi Gazdaság kérdésére Tóth Judit, a GKM szóvivője.

Az öt tőzsdeaspiráns társaság nevét ugyan hivatalosan nem hozták nyilvánosságra, de információink szerint mindegyik tagja a Tőzsdeképes Cégek Klubjának (TCK). A tagság tényét a BÉT igazolta a pályázók számára. A TCK tagjai közül az Állami Nyomda Rt. nemrég jelezte, hogy számít az állami támogatásra, és a TvNetwork Rt. neve is felmerült már korábban.

A kiírási feltételek szerint a pályázók által kibocsátott részvényeket 2006. október 1-jéig be kell vezetni a Budapesti Értéktőzsdére, és a bevezetést követően legalább 2 évig a tőzsdén is kell maradniuk. A Bookline.hu Rt. szintén adott be pályázatot, mondta el a Napi Gazdaságnak Márffy György, az internetes könyváruház elnöke.

A társaság korábban Morgan Hill Rt. néven került be a TCK-ba, de néhány hónapja felvette könyvportáljának nevét. A cég idei forgalma az elnök szerint várhatóan eléri a 700 millió forintot, szemben a tavalyi 200 milliós és a 2003-as 40 milliós könyveladással. A Bookline.hu egyébként június végéig tervezi a tőzsdei megjelenést, kétmillió darab százforintos részvénye már dematerializált formában létezik.