Mihály
2 °C
16 °C

Az OTP-nek jól megy, a Molnak még jobban

2005.08.12. 10:44
Az OTP az első félévben 76,4 milliárd forint nyereséget ért el, ami alig marad el az elemzők által várt 77,7 milliárd forintos eredménytől, írta a Napi Gazdaság. A második negyedévben várakozásokon felül tudta növelni eredményét a Mol.
Továbbra is jól megy az OTP-nek, a piacvezető bank - bár részesedése 19 százalékról 17,9 százalékra csökkent - 16,8 százalékos eredménynövekedést ért el az első hat hónapban. A sajáttőke több mint 30 százalékkal 476 milliárd forintra nőtt, és a bank félévre számított átlagos mérlegfőösszege elérte a 4427 milliárd forintot.

A konszolidált nettó kamatbevétel elérte a 142,4 milliárd forintot, ami 13,5 százalékos éves növekedésnek felel meg. (A kamatmarzs az általános kamatcsökkenés közepette mérséklődött.) A nem kamatjellegű bevételek elérték a 96,3 milliárd forintot. A kapott díjak és jutalékok pedig 54,7 milliárd forintra növekedtek.

A nettó díjak és jutalékok 46,2 milliárd forintot értek el. Az értékpapír kereskedelem nettó árfolyameredménye 3,3 milliárd forintot tett ki, szemben a 2004 első félévi 0,8 milliárd forinttal. Az ingatlan tranzakciók konszolidált szinten 400 millió forint eredményt hoztak. A biztosító díjbevételei pedig a félévben 32,5 milliárd forintot volt.

A konszolidált hitelállomány az egy évvel korábbihoz képest a céltartalékok levonása után 29,7 százalékkal, 2889 milliárd forintra bővült, s a Nova Banka belépése után már a külföldi leányvállalatok nyújtották a hitelállomány 23 százalékát. A betétek állománya egy év alatt 21,6 százalékkal bővült és június végén 3145 milliárd forintot tett ki, a külföldi leánybankok részesedése a konszolidált betétállományban 15,7 százalékról 24,6 százalékra nőtt.

Az OTP csoport eredményéhez az OTP Bank 69,9 milliárd forinttal járult hozzá. a leányvállalatok közül a DSK csoport 8,4 milliárd forint nettó nyereséget ért el, az OTP Jelzálogbank 7,5 milliárd forint, míg a Merkantil-csoport 3,3 milliárd forint profitot ért el. Veszteséget csupán a RoBank termelt, itt 800 millió forint volt a mínusz.

Kétharmados eredménybővülés a TVK-nál

Bár az elsőhöz képest második negyedévben visszaesett a Tiszai Vegyi Kombinát nyeresége, a ma közzétett féléves gyorsjelentése szerint az árbevétel 30 százalékkal, 113 milliárd forintra, nettó eredmény pedig 62 százalékkal, több mint 6 milliárd forintra hízott (2004 első hat hónapjához viszonyítva).

Az éves szintű növekedés elsősorban a belépő új kapacitásoknak tudható be. A polimer és olefin termékek értékesítése 49, illetve 136 kilotonnával növekedett. A jelentésből kiderül, hogy az első félév során a TVK árbevétele szempontjából kedvezőtlen árfolyammozgásokat kompenzálta a költségek oldalán mutatkozó pozitív hatás.

A társaság üzemi eredménye (EBIT) 74 százalékkal, 9,3 milliárd forintra hízott. Olvasó Árpád, a társaság vezérigazgatója a beszámolót értékelve elmondta: a társaság eredménytermelő képessége számottevően növekedett, bár a pirolízis anyagok miatt az árrés folyamatosan szűkült. Az új működésbe lépett üzemek kapacitáskihasználtsága a terveknek megfelelően emelkedett.

Meglepetés a Molnál

A Mol 2005 második negyedévében az egy évvel korábbi 29,2 milliárd forintos nettó nyereség után a piaci várakozásokat meghaladó, 62,9 milliárd forintos nettó eredményt ért el, derül ki a társaság konszolidált, nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerinti gyorsjelentéséből.

A Mol csoport nettó árbevétele a második negyedévben 29 százalékkal 545,1 milliárd forintra nőtt, a kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti EBITDA szintű nyeresége pedig 45 százalékkal 105,2 milliárd forintra emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

A társaság 2005 első félévében az egy évvel korábbi 81 milliárd forintot 65 százalékkal meghaladó, 133,9 milliárd forint nettó eredményt ért el, elsősorban az üzleti teljesítménynek, a beérő finomítói beruházásoknak, a növekvő értékesítésnek és az EU-konform gázüzleti szabályozásnak köszönhetően, amit mérsékelt a devizaalapú hiteleken keletkezett árfolyamveszteség hatása.

A Mol pénzügyi műveleteinek vesztesége az egy évvel korábbi 6,681 milliárd forint után 2005 első félévében 14,808 milliárd forintra nőtt. A társaság 2005 első félévében 9,858 milliárd forintos árfolyamveszteséget könyvelt el az egy évvel korábbi 2,893 milliárd forintos árfolyamveszteség után.

A csoport az első félévben 1.116,3 milliárd forint nettó bevételt ért el, ami 24 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbi 896,8 milliárd forintnál.

Globus-veszteség a tervek szerint

Több mint megduplázta első negyedéves veszteségét a Globus, a menedzsment szerint azonban a cég ezzel túl van a nehezén. Lehangoló féléves számokkal rukkolt elő a Globus Rt., amely enyhén csökkenő árbevétel mellett egymilliárd forint fölé növelte negyedévkor még csak 460 millió forintos veszteségét.

A nagy mínusz okai nem különböznek az előző rosszul sikerült két negyedévben felsoroltaktól, a konzervcég tavaly beszorult a gyenge dollár miatt visszaeső eladási árak és a növekvő termelői árak közé. A csoport üzemi szinten 815 milliós veszteséget ért el, szemben a tavalyi 168 milliós ráfizetéssel, az EBITDA pedig -242 millióra romlott. A mostani mínusszal a csoport túlszárnyalta a menedzsment által egész évre várt 690 millió forintos veszteséget.

Ez a korábbi nyilatkozatok alapján várható volt, mivel a társaság vezetése már korábban jelezte, hogy a tavalyi áruk és szállítási szerződések - amelyek fedezettartalma nem elég a nyereséges működéshez - augusztusra kifutnak, s a kedvezőbb áron megkötött megállapodások - mind a termelőkkel, mind eladási oldalon - csak ezután éreztetik hatásukat.

Jéhn József, a Globus alelnöke a Napi Gazdaság kérdésére tarthatónak ítélte a korábban vázolt éves számokat, persze mindezt akkor, ha időközben nem következik be újabb jelentős dollárgyengülés. A mostani forgatókönyv alapján a veszteség növekedése szeptemberre megáll, s a negyedik negyedév már vaskos pluszt is hozhat.