Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Az OTP-nek jól megy, a Molnak még jobban

2005.08.12. 10:44
Az OTP az első félévben 76,4 milliárd forint nyereséget ért el, ami alig marad el az elemzők által várt 77,7 milliárd forintos eredménytől, írta a Napi Gazdaság. A második negyedévben várakozásokon felül tudta növelni eredményét a Mol.
Továbbra is jól megy az OTP-nek, a piacvezető bank - bár részesedése 19 százalékról 17,9 százalékra csökkent - 16,8 százalékos eredménynövekedést ért el az első hat hónapban. A sajáttőke több mint 30 százalékkal 476 milliárd forintra nőtt, és a bank félévre számított átlagos mérlegfőösszege elérte a 4427 milliárd forintot.

A konszolidált nettó kamatbevétel elérte a 142,4 milliárd forintot, ami 13,5 százalékos éves növekedésnek felel meg. (A kamatmarzs az általános kamatcsökkenés közepette mérséklődött.) A nem kamatjellegű bevételek elérték a 96,3 milliárd forintot. A kapott díjak és jutalékok pedig 54,7 milliárd forintra növekedtek.

A nettó díjak és jutalékok 46,2 milliárd forintot értek el. Az értékpapír kereskedelem nettó árfolyameredménye 3,3 milliárd forintot tett ki, szemben a 2004 első félévi 0,8 milliárd forinttal. Az ingatlan tranzakciók konszolidált szinten 400 millió forint eredményt hoztak. A biztosító díjbevételei pedig a félévben 32,5 milliárd forintot volt.

A konszolidált hitelállomány az egy évvel korábbihoz képest a céltartalékok levonása után 29,7 százalékkal, 2889 milliárd forintra bővült, s a Nova Banka belépése után már a külföldi leányvállalatok nyújtották a hitelállomány 23 százalékát. A betétek állománya egy év alatt 21,6 százalékkal bővült és június végén 3145 milliárd forintot tett ki, a külföldi leánybankok részesedése a konszolidált betétállományban 15,7 százalékról 24,6 százalékra nőtt.

Az OTP csoport eredményéhez az OTP Bank 69,9 milliárd forinttal járult hozzá. a leányvállalatok közül a DSK csoport 8,4 milliárd forint nettó nyereséget ért el, az OTP Jelzálogbank 7,5 milliárd forint, míg a Merkantil-csoport 3,3 milliárd forint profitot ért el. Veszteséget csupán a RoBank termelt, itt 800 millió forint volt a mínusz.

Kétharmados eredménybővülés a TVK-nál

Bár az elsőhöz képest második negyedévben visszaesett a Tiszai Vegyi Kombinát nyeresége, a ma közzétett féléves gyorsjelentése szerint az árbevétel 30 százalékkal, 113 milliárd forintra, nettó eredmény pedig 62 százalékkal, több mint 6 milliárd forintra hízott (2004 első hat hónapjához viszonyítva).

Az éves szintű növekedés elsősorban a belépő új kapacitásoknak tudható be. A polimer és olefin termékek értékesítése 49, illetve 136 kilotonnával növekedett. A jelentésből kiderül, hogy az első félév során a TVK árbevétele szempontjából kedvezőtlen árfolyammozgásokat kompenzálta a költségek oldalán mutatkozó pozitív hatás.

A társaság üzemi eredménye (EBIT) 74 százalékkal, 9,3 milliárd forintra hízott. Olvasó Árpád, a társaság vezérigazgatója a beszámolót értékelve elmondta: a társaság eredménytermelő képessége számottevően növekedett, bár a pirolízis anyagok miatt az árrés folyamatosan szűkült. Az új működésbe lépett üzemek kapacitáskihasználtsága a terveknek megfelelően emelkedett.

Meglepetés a Molnál

A Mol 2005 második negyedévében az egy évvel korábbi 29,2 milliárd forintos nettó nyereség után a piaci várakozásokat meghaladó, 62,9 milliárd forintos nettó eredményt ért el, derül ki a társaság konszolidált, nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerinti gyorsjelentéséből.

A Mol csoport nettó árbevétele a második negyedévben 29 százalékkal 545,1 milliárd forintra nőtt, a kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti EBITDA szintű nyeresége pedig 45 százalékkal 105,2 milliárd forintra emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

A társaság 2005 első félévében az egy évvel korábbi 81 milliárd forintot 65 százalékkal meghaladó, 133,9 milliárd forint nettó eredményt ért el, elsősorban az üzleti teljesítménynek, a beérő finomítói beruházásoknak, a növekvő értékesítésnek és az EU-konform gázüzleti szabályozásnak köszönhetően, amit mérsékelt a devizaalapú hiteleken keletkezett árfolyamveszteség hatása.

A Mol pénzügyi műveleteinek vesztesége az egy évvel korábbi 6,681 milliárd forint után 2005 első félévében 14,808 milliárd forintra nőtt. A társaság 2005 első félévében 9,858 milliárd forintos árfolyamveszteséget könyvelt el az egy évvel korábbi 2,893 milliárd forintos árfolyamveszteség után.

A csoport az első félévben 1.116,3 milliárd forint nettó bevételt ért el, ami 24 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbi 896,8 milliárd forintnál.

Globus-veszteség a tervek szerint

Több mint megduplázta első negyedéves veszteségét a Globus, a menedzsment szerint azonban a cég ezzel túl van a nehezén. Lehangoló féléves számokkal rukkolt elő a Globus Rt., amely enyhén csökkenő árbevétel mellett egymilliárd forint fölé növelte negyedévkor még csak 460 millió forintos veszteségét.

A nagy mínusz okai nem különböznek az előző rosszul sikerült két negyedévben felsoroltaktól, a konzervcég tavaly beszorult a gyenge dollár miatt visszaeső eladási árak és a növekvő termelői árak közé. A csoport üzemi szinten 815 milliós veszteséget ért el, szemben a tavalyi 168 milliós ráfizetéssel, az EBITDA pedig -242 millióra romlott. A mostani mínusszal a csoport túlszárnyalta a menedzsment által egész évre várt 690 millió forintos veszteséget.

Ez a korábbi nyilatkozatok alapján várható volt, mivel a társaság vezetése már korábban jelezte, hogy a tavalyi áruk és szállítási szerződések - amelyek fedezettartalma nem elég a nyereséges működéshez - augusztusra kifutnak, s a kedvezőbb áron megkötött megállapodások - mind a termelőkkel, mind eladási oldalon - csak ezután éreztetik hatásukat.

Jéhn József, a Globus alelnöke a Napi Gazdaság kérdésére tarthatónak ítélte a korábban vázolt éves számokat, persze mindezt akkor, ha időközben nem következik be újabb jelentős dollárgyengülés. A mostani forgatókönyv alapján a veszteség növekedése szeptemberre megáll, s a negyedik negyedév már vaskos pluszt is hozhat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?