Gerzson
-3 °C
2 °C

Új csúcson a tőzsde

2005.01.12. 18:10
A külföldi befektetők már a kisebb cégek papírkai iránt is érdeklődnek, a befektetési kedvük pedig töretlen - ezzel magyarázzák az elemzők a tőzsde szárnyalását. A vezető részvények a Matáv kivételével erősödtek, az OTP 5.947 forinttal csúcson zárt, a BUX-index pedig a 15 ezer pontos lélektani határ átlépésével döntött rekordot.
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 173,29 pontos növekedéssel újabb történelmi csúcson, 15.053,60 ponton zárt szerdán, a keddi záró értékhez képest ez 1,16 százalékos növekedés.

A szerdai kereskedési napon 20,74 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak le a tőzsdén. A vezető részvények a Matáv kivételével erősödtek. Az OTP 5.947 forinttal csúcson zárt, s a forgalma meghaladta a 7 milliárd forintot. A papír árfolyama 156 forinttal, 2,69 százalékkal emelkedett. A Mol részvényekkel is jelentős mennyiségben, 6,6 milliárd forint értékben kereskedtek, a papír szerdán 11.925 forinton zárt, ami 175 forintos, 1,49 százalékos növekedés. A Richter-papírok 185 forinttal, 0,76 százalékkal 24.385 forintra drágultak, míg a Matáv 20 forinttal, 2,29 százalékkal 855 forintra gyengült.

A külföldi tőke már a kisebb papírokra is vevő

Antal Dénes, a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. üzletkötője szerint a második napja tartó jelentős forgalom és a megdőlt 15 ezer pontos "BUX álomhatár" a folyamatosan beáramló külföldi tőke eredménye.

Farkas Róbert, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Rt. üzletkötője hozzátette: a tőzsdei folyamatokat az a szerdai negatív hír sem zavarta meg, hogy a Fitch hitelminősítő intézet a hosszúlejáratú magyar forint adósságot "A plusz"-ról "A" katagóriába sorolta vissza. Antal Dénes kedvező jelként említette, hogy a vezető papírokon kívül a Borsodchem részvényekkel is jelentős forgalmat bonyolítottak le, ami a külföldi befektetők kisebb papírok iránti fokozódó érdeklődését jelzi. A Borsodchem papírjaival 1,4 milliárd forint értékben kereskedtek szerdán. A papír 1.940 forintos árfolyama 100 forinttal, 5,43 százalékkal magasabb a keddi értéknél.

Draskovics koccintott a rekordra

A szerdai index-csúcs alkalmából Draskovics Tibor pénzügyminiszter, Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde elnöke és Horváth Zsolt, a BÉT vezérigazgatója együtt koccintott a BÉT és a tőzsdeindex 2004-es kiváló eredményeire, a jól indult évkezdetre.

A BÉT vezetői a találkozón reményüket fejezték ki, hogy a magyar magánbefektetők is egyre inkább felismerik a részvények fontos szerepét a megtakarításokon belül és a mostani index-csúcs is arra ösztönzi őket, hogy megtakarításaik egyre nagyobb részét fektessék részvényekbe.