Benedek
-5 °C
5 °C

Titkos MNB akció a forint gyengítésére?

2005.03.10. 17:42
Három forinttal gyengült napon belül csütörtökön a magyar valuta, a 244,50-es forint/euró árfolyammal olyan "távolságba" került a sávhatártól, mint egy hónapja soha. Esett, majd 450 forintot a tőzsdeindex is, a szakértők véleménye eltérő azt illetően, van-e összefüggés a lejtmenetek között.
Lenne logikus magyarázata, így lehet alapja annak a piacon ma elterjedt vélekedésnek, miszerint egy külföldi szereplőnek adott megbízással a Magyar Nemzeti Bank közvetett beavatkozással gyengítette a forintot - mondta az Indexnek Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő Rt. befektetési vezetője. A forint napközben egy hónapos mélypontjára, 244,50 forint/euróig gyengült a bankközi devizapiacon, ami több mint három forintos gyengülés a szerda délutáni 241,75/85 forintos árfolyamhoz képest.

A jegybanki intervencióra utalhat az is, hogy amennyiben a mozgást az okozza, hogy egy nagyobb külföldi befektető kilép eddigi pozíciójából, akkor az árfolyamgyengüléssel együtt azonnal az államkötvények kamatlábainál is érzékelhető a változás, most pedig csak később és kisebb mértékben reagált az állampapírpiac-. Az MNB lépése mögött - ha igaz - az a megfontolás állhatott, hogy elejét vegye azoknak a piaci spekulációknak, melyek a jövő hét elején, a március 15-i ünnep miatti kétnapos szünetet kihasználva a forint sávhatárának külföldön történő átléptetésére épültek.

Duronelly Péter szerint nem várható, hogy a 3 forintos gyengülés egy új trend kezdete, arra számít, hogy a forint egyenlőre megmarad a jelenlegi szint környékén. Ugyanakkor úgy vélte, a forint és a tőzsde esése véletlen egybeesés lehet, a két folyamatnak nincs köze egymáshoz.

A tőzsde is esett

Összefüggést lát azonban a forint és a BUX esése között Suppan Gergely, a Takarékbank Rt. elemzője. A a BUX 449,24 pontos, 2,43 százalékos csökkenéssel, 18.027,98 ponton zárt csütörtökön. Hangsúlyozta: az esésre lehetett, ha nem ilyen mértékben számítani, de a 2,5 százalékos hanyatlás inkább csak közepesnek, mintsem nagynak nevezhető. Az elemző a magyarázatot abban látja, hogy az amerikai kötvénypiacok tegnapi meglódulásáról szóló hírek nyomán több, eddig a feltörekvő, így a magyar mellett régiós piacokat előnyben részesítő nagy befektető befejezte az itteni vásárlásait. Szerinte hasonló jelenség ment végbe a forintpiacon is.

A tőzsdei esésben egyáltalán nem játszottak közre hazai hírek: amennyire a likvid külföldi tőkének volt köszönhető az eddigi emelkedés, most ugyanígy erre lesz visszavezethető az is, ha csökkenek az árfolyamok. Suppan Gergely szerint arra lehet számítani, hogy az elkövetkezendő időszakban a tőzsdeindex jelentős kilengéseket, napi 500 pontos emelkedéseket és csökkenéseket produkál majd

A nagyok estek
A legnagyobb forgalma az OTP-nek volt, a bankpapírra 9,45 milliárd forint értékben kötöttek üzleteket, árfolyama 2,83 százalékkal, 203 forinttal csökkent 6.982 forintra. A Mol és a Matáv egyaránt 3 százalékot esett. A Mol ára 7 milliárd forintos forgalomban 500 forinttal 16.200 forintra csökkent. A Matáv 910 forinton zárt, ami 28 forinttal alacsonyabb az előző napi záróáránál. A csökkenés csaknem az egész piacot sújtotta, csak néhány kisebb forgalmú papír tudott emelkedni. Az Antenna Hungária például 35 forinttal erősödött, 4.615 forinton zárt, valamint emelkedett az áramszolgáltatók árfolyama.