Valér
2 °C
8 °C

Mibe fektessem?

2006.02.14. 11:45
Összességében kedvező, de meglepetések nélküli gyorsjelentéseket produkáltak a hazai tőzsdei cégek, az elemzők szerint ez a jelenlegi árfolyamok szinten tartásához lehet elegendő, növekedéshez nem.
Az előző napok elemzői várakozások diktálta ármozgásainak alátámasztására voltak elég a kedden reggel sorozatban megjelent gyorsjelentések, drasztikus változásokra nem lehet számítani - mondta az Indexnek Sarkadi Szabó Kornél, a Raiffeisen elemzője. A szakértő úgy véli, a következő pár nap várakozással telhet, amíg megjelennek a nagyobb külföldi befektetőházak elemzései, értékelései, de jelentősebb mozgás ezután sem várható.

Ismét az derült ki, hogy a piaci reakciók kulcsa az, hogy az elemzői várakozásokhoz képest hogyan alakulnak az eredmények: mivel érdemi felülteljesítés nem volt jellemző, az egész negyedévre nem igazán vár pozitívumot az árfolyammozgástól Háda Bálint, a Quaestor elemzője, sőt mint fogalmazott, növekedés helyett "hajlok arra, hogy inkább negatívnak lássam az időszakot". A jelentések összességében ugyanis szerinte nem alkalmasak arra, hogy meggyőzzék külföldi befektetőket arról, hogy az eredmények képesek a jelentős tőkebeáramlással elért árfolyamszintek fenntartására.

A nagyok hozták a szintet

A Richter és az Egis korábban közzétett pozitív jelentései után nem okozott csalódást a Mol és az OTP sem, igaz, az árfolyam-növekedéshez szükséges meglepetés is elmaradt. Az OTP 5, a Mol 2,7 százalékkal jobb eredményt mutatott fel, mint amit az elemzők vártak, Háda Bálint szerint ez utóbbi eltérés már a hibahatáron belül van, de az öt százalékos plusz is csak ahhoz elég, hogy szinten maradjon az árfolyam. Sarkadi Szabó Kornél szerint kérdés lehet az, hogy a magyar makrogazdasági folyamatok iránti aggodalmakat mennyire képes kompenzálni a vártnál kedvezőbb eredmény.

Az Mol helyzetét nehezíti, hogy szektortársaihoz képest nem tud hasonló mértékben profitálni az olajáremelkedésből: mivel kitermelési kapacitása kicsi, a fő eredményforrás a finomítás, aminek árrése azonban éppen az olajár emelkedésével párhuzamosan szűkült. Sarkadi Szabó Kornél ugyanakkor azt emelte ki, hogy nem hallani terjeszkedésről, vagy a cég terveiről szóló híreket. Segíthet azonban a Molon, hogy az elmúlt időszakban újra veszteséges gázüzletág március 31-el az eladással eltűnik a cégből - tette hozzá Háda Bálint, aki azonban szintén nem vár növekedés a cég papírjaitól.

A Synergon hozta a legnagyobb meglepetést

A kisebb papírok közül - de összességében is - a Synergon eredményei hozták a legnagyobb pozitív eltérést az elemzői várakozásokhoz képest: cég a várt 220 milliós eredmény helyett 365 millió forintot produkált, igaz, mivel kis papírról van szó, az előzetes konszenzus csak két elemző véleményét tükrözte. A növekedés Háda Bálint szerint alapvetően abból származik, hogy a cég tavaly év végi állami megrendelései élénkültek, illetve miközben az árbevétel hét, a költségek csak három százalékkal nőttek. Ugyancsak pozitívan értékelte a szakértő a Borsodchem eredményét, hozzátéve, hogy a cégnek bár nincs befolyása arra, hogy a profiljába tartozó termékek piaci ára hogyan alakult, most kedvező árréseket biztosító időszakon van túl, és új terméket is bevezetett.

Sarkadi Szabó Kornél szerint pozitív lehet az áramszolgáltató cégek jelentésének fogadtatása: az Elmű tartja stabil profitnövekedését, és az osztalékfizetés is indokolja árfolyamot. Az Émász pedig az idei év egyik sikerpapírja lehet, akár több tízszázalékos növekedéssel.