Valér
4 °C
8 °C

Zuhant a tőzsde, ingadozott a forint

2006.05.17. 17:37
Közel hat százalékot esett a Mol, így a vezető papírok közül egyértelmű vesztese lett a vártnál kedvezőtlenebb, a kamatemelési várakozásokat erősítő amerikai inflációs adatok közlése nyomán fellépett eladói nyomás uralta tőzsdének. A forint jelentős ingadozás mellett 263 körül tartja az euróval szembeni árfolyamát.
0,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak áprilisban az USA-ban. A maginflációs mutató 0,3 százalékos. A teljes index értéke a várakozásoknak megfelelt, a maginfláció 0,1 százalékponttal magasabb volt. Az adatok így összességében negatívabb képet festenek, mint amit a várakozások jeleztek. És ennyi elég volt ahhoz, hogy délután óriási pofont kapjon a magyar tőzsde, mely végül 4 százalékos, 946 pontos minuszban zárt. A portfolio.hu beszámolója szerint jelentős mennyiségü papírral jelentek meg az eladók a pesti börzén, de a régiós piacokon szintén pesszimizmus alakult ki. A legtöbbet ezzel együtt is mi veszítettünk, a lengyel WIG 20 2.66 százalékot, a cseh PX 50 0,83, az orosz RTS pedig 2,66 százalékot esett a délután folyamán.

Szinte minden papír esett

A nap vesztese címet a MOL nyerte el, mely jelentősnek mondható, közel 660 ezer darabos forgalom mellett 5,93 százalékot zuhant. A délelőtt még nyugodtságot tükröző bankpapírokat sem kímélték, az OTP 3,75 százalékot, az FHB pedig 0,37 százalékot veszített értékéből. A gyógyszergyártók közül a Richter piacán szintén erőteljes eladói nyomás jelentkezett, melynek következtében 3,35 százalékos mínuszban zártak a gyógyszeripari részvények. Szektortársa az Egis meglepően stabil maradt a káosz közepette és végül 0,35 százalékot pluszban zárt. Az osztalékpapírok közül az MTelekom-nak sem kegyelmeztek a délután során és 3 százalékos minuszig taszították a távközlési papírokat, míg Démász és az Émász stagnált. A kisebbek közül a Rába 2,6 százalékot, a Synergon 1,9 százalékot, a Fotex pedig 1 százalékot veszített értékéből.

Csapkodás a forintpiacon

Intenzív forgalom mellett ma is jelentős volatilitás mutatkozik a bankközi forintpiacon: az euróval szembeni jegyzések főként fél három után jelentős kilengéseket produkálnak rövid idő alatt. A reggeli 262,50-262,80-as nyitást követően 261,20-ig erősödött a forint, majd 3 óra körül 264,40-en is született kötés. Délután fél öt körül 263 alatt járt a kurzus. A reggeli erősödést követően az elmúlt bő egy órában intenzív gyengülést produkált a török líra, ezt a forint, illetve a régió többi devizája szorosan lekövette.