Mátyás
1 °C
15 °C

A külföldiek 69 milliárdot buktak a pesti tőzsdén

2003.05.22. 14:49
A tőzsdei részvények állománya piaci értéken 84 milliárd forinttal csökkent az idei első negyedévben - tájékoztat a Nemzeti Bank elemzése. A legnagyobb vesztesek a külföldi befektetők: ők három hónap alatt 69 milliárd forintot buktak az árfolyamveszteségek miatt. Az államnak 3,9 milliárdos veszteséget sikerült összehoznia.
A tavalyi utolsó negyedéves, látványos emelkedés után ez év elején csökkent a tőzsdén forgó részvények állománya - jelentette az MNB. A múlt év utolsó három hónapjában piaci értéken 199,3 milliárd forinttal emelkedett az állomány, most viszont 84 milliárdos, vagyis 2,9 százalékos csökkenésről számolt be a központi bank.

Az állam csaknem 4 milliárdot bukott

A részvényállomány március végén 2863,1 milliárd forint volt. A csökkenésből 76,2 milliárdot az árfolyamok esése tette ki, további 7,5 milliárd forint csökkenést jelentett egy részvény kivezetése, míg 0,4 milliárd forinttal csökkent a kapitalizáció tőkeleszállítás miatt.

A legnagyobb változás - 81,6 milliárd forintos csökkenés - a nem rezidensek tőzsdei szereplőknél következett be. Az államháztartás kezében lévő állomány mintegy 5,2 milliárd forinttal mérséklődött, mivel 1,2 milliárd forinttal többet adott el, mint amennyit vett, emellett több mint 3,9 milliárd forint árfolyamvesztesége is keletkezett.

Még kevesebb lakossági részvény

A háztartások részvényeladása 4,3 milliárd forinttal meghaladta a vásárlások értékét. Így az első negyedévben is érvényesült az a két éves tendencia, hogy a lakosság csökkenti részvényállományát.

A háztartások csupán 0,9 milliárd forintos árfolyamnyereséget értek el a tőzsdei részvényeken, a kivezetés 0,3 milliárdos csökkenést okozott. Összességében tehát 3,7 milliárd forinttal visszaesett a részvényállományuk az első negyedévben. Így az időszak végén a tőzsdei részvények 5,5 százaléka volt közvetlenül a háztartások tulajdonában.

A külföldiek a nagy vesztesek

A külföldi befektetők tulajdonában lévő részvényállomány csaknem 81,6 milliárd forinttal visszaesett, jórészt a 69 milliárd forintos árfolyamveszteség miatt. Így a külföldi befektetők részesedése 0,8 százalékponttal 71,0 százalékra mérséklődött.

A pénzügyi vállalatoknál ugyanilyen mértékű, 5,2 milliárdos növekedés volt. Nettó részvényvásárlásuk - amennyivel többet vettek, mint eladtak - az előző negyedévihez hasonló értékű, 8 milliárd forint volt. A nem pénzügyi vállalatok tőzsdei részvényállománya gyakorlatilag változatlan maradt az első negyedévben, részesedésük 7,5 százalékot tett ki.