Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Óriásit zuhant a BUX

2003.11.28. 11:02
Masszív eladási hullámot indított el a kamatemelés a tőzsdén, az irányadó index kilencezer pont alá esett, valamivel több, mint egy órával nyitás után, írja a Napi Online. Végül 9108 ponton zárt a Budapesti Értéktőzsde vezető indexe.
A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe, a BUX pénteken, az MNB-kamatemelés hatására 86,70 ponttal, vagyis 0,94 százalékkal csökkent és 9108,21 ponton zárt, bár napközben járt 9000 pont alatt is. Az OTP 0,1, a Richter 0,4, a Mol 1,1 százalékot veszített értékéből, míg a Matáv 2,4 százalékkal zuhant vissza.

A piacok összezavarodtak a lépés nyomán, s a legvisszafogottabb szakértői vélemények is úgy fogalmaztak, hogy hosszú távon legalább is kérdéses az MNB döntésének kedvező hatása, még ha rövidebb időtávon belül 260 alá is kerül az euró.

Zuhantak a vezető papírok

A BUX egy órával nyitás után egy százalék feletti mínusznál tartott, a Mol mintegy másfél, az OTP közel két, az FHB pedig 2,4 százalékos mínuszban volt. Az állampapírok másodlagos piacát azonnal bedöntötte a kamatemelés, az árjegyzést felfüggesztették. Az index a nap folyamán többször került kilencezer pont alá.

Az OTP-papírok alól mintha kirántották volna a talajt, a bakrészvények már több mint kilencven forintot, négy százalékot veszítettek értékükből. A Mol részvényei 45 forintos veszteséggel forognak, a Matáv papírok tíz forinttal lettek olcsóbbak. Meredeken zuhanni kezdett a Richter is, a gyógyszergyári papír másfél százalékos mínusznál tartott másfél órával az indulás után.

Jelentős emelkedést egyedül a Brau-papírok könyvelhetnek el, az ajánlat felfüggsztésének hírére négyszáz forinttal drágult a sörgyári papír.