Antal, Anett
16 °C
24 °C

Hektikus árfolyam ingadozás, kapkodás a bankközin

2003.12.02. 10:50
Kedden a forint röviddel piacnyitás után 4,38 százalékon állt a sáv erős oldalán, szemben a kora reggeli 3,23 százalékos mélyponttal. Hétfőn a hivatalos kereskedés után 4,73 százalékon állt a forint.
Kedden tíz óra tájban 270 forint körül jegyezték az eurót, míg a hivatalos kereskedés előtt - piaci vélemények szerint az MNB intervenciójának hatására - 268,45/50 forintig gyengült az uniós valuta jegyzése a 273,25 forintos reggeli budapesti tetőpont és a 274,58 forintos éjjel jegyzett tengeren túli árfolyammal szemben.

Gyengül a forint

Kedden délelőtt piaci vélemények szerint a jegybank valódi és verbális intervencióval is megjelent a piacon, a hatás azonban mindkét esetben átmenetinek bizonyult. Tizenegy óra körül a forint 3,67 százalékon állt a sáv erős oldalán a bankközi devizapiacon, ám ez már a második hullámvölgy mélypontját jelentette a nap folyamán - írj az MTI.

Az első mélypont kora reggel piacnyitás előtt 3,23 százalékon volt. Piaci vélemények szerint a nyitásra elért 4,28 százalékos pozíciót a jegybank forintvásárlása segítette elő. A második forint erősödési hullám negyed tizenegykor következett be: a forint védelméről szóló közös kormány és a jegybank nyilatkozat rövid ideig 4,63 százalékra erősítette a forintot, majd ismét jelentős gyengülés következett.

Felfüggesztették az állampapírkereskedést

Piaci információk szerint az állampapír-piaci helyzetre tekintettel az állampapírok elsődleges forgalmazói árjegyzését kedden délelőttre felfüggesztették. A Budapesti Értéktőzsdén továbbra is kereskednek az állampapírokkal.

A pénzpiacon alig néhány overnight üzlet született az előző napi 11,50/80 százalékon, a piaci hangulatra azonban a teljes bizonytalanság jellemző. A dealerek szerint délutánra alakulhat ki valamilyen tendencia a kéthetes jegybanki betétek elhelyezése után. A hosszabb lejáratokon árjegyzésre sem igen vállalkoznak a bankok.

A Mol 2.4 százalékos mínuszban 6,160 forinton forog fél órával nyitást követően. A Richter stagnálása mellett csökkenéssel nyitottak a vezető részvények a Budapesti Értéktőzsdén. Az OTP 1.8 százalékkal 2,680, a Matáv 0.5 százalékkal 742 forintig esett vissza nyitást követően.