Géza
-12 °C
-4 °C

Sokmilliárdos üzlet a tőzsdeegyesülés mögött

2004.02.19. 17:11
A BÉT március 15-ig megvásárolja a Keler Rt. 25 százalékát a készpénzértékének megfelelő 2,887 milliárd forintért a BÁT-tól - döntött a közgyűlés. A résztvevők eltörölték a 10 százalékos tulajdoni részről szóló rendelkezést, és ezek után előzetes felügyeleti kéréssel akár 33 százalékos tulajdonrészt is el lehet érni. A BÉT igazgatósága három új taggal bővült.
A BÉT közgyűlése 88 százalékos többséggel elfogadta azt a javaslatot, miszerint a BÉT március 15-ig megvásárolja a Keler Rt. 25 százalékát a készpénzértékének megfelelő 2,887 milliárd forintért, közölte a Napi Online. Amennyiben a BÉT 2004 vége előtt továbbértékesíti e csomagot, úgy a nyereségből, illetőleg a veszteségből egyformán részesedik a BÉT és a BÁT. Azt a javaslatot is elfogadták, hogy előzetes felügyeleti kéréssel akár 33 százalékos tulajdonrészt is el lehet érni, s ezzel együtt módosították a korábbi legfeljebb 10 százalékos tulajdoni részről szóló részt.

A Budapesti Árutőzsde Rt. közgyűlésén a tulajdonosok tegnap igent mondtak a BÉT-tel való integrációra. A BÁT kész eladni 25 százalékos Keler-részét, illetve teljes árutőzsdei tevékenységét a BÉT-nek. A Budapesti Árutőzsde Rt. 600 milliós jegyzett tőkéjének csaknem háromnegyede, a Budapesti Értéktőzsde Rt. 541,3 milliós jegyzett tőkéjének mintegy fele van olyan tulajdonosok kezében, akik a másik tőzsdén is tulajdonosi pozícióban vannak. E ténnyel függ össze, hogy a két tőzsde alaptőkéjének 10 százalékát meghaladó - egymástól független - részvényesek mindkét tőzsdén hasonló napirendi pontokkal hívtak össze rendkívüli közgyűlést.

Integrációs lehetőségek

"Az érték- és az árutőzsde integrációjával nő BÉT határidős piaca, nőnek a bevételei, és csökkennek a költségek" - érvelt Jaksity György, a BÉT elnöke a közgyűlésen az igazgatóság és egyes részvényesek között a két tőzsde egyesülése kapcsán kötendő szerződés miatt kibontakozó hatásköri vitában. Jaksity szerint BÁT szempontjából is kifizetődő a fúzió, mivel megszűnik a veszteséges működés. A Keler jó pénzügyi befektetés mindkét félnek, de nem a pénzügyi megtérülés, hanem a további integrációs lehetőségek okán. Jaksity javaslata a BÁT üzletágainak átvétele, és a BÁT Keler-részvényeinek a megvétele maximum készpénzértéken, saját eszközökből.

A BÉT Rt. igazgatósága három fővel bővült, a felügyelő bizottság pedig két új taggal egészült ki. A vezető tisztségviselők díjazás nélkül látják el feladatukat. A visszahívott Benke Ákos helyett rögtön három taggal bővült a BÉT Rt. igazgatósága, a részvényesek megválasztották a posztra jelölt Szalay Attilát, Sasinszki Ágnest és Jeszenszky Zoltánt. A felügyelő bizottság is gyarapodott, a közgyűlés az ellenőrző testületbe választotta Korányi G. Tamást, a NAPI Gazdaság tőzsderovatának vezetőjét, valamint a Gránicz Jánost. Albrecht Ottó részvényes javaslatát elfogadták a megjelentek, eszerint nem kapnak díjazást a vezető tisztségviselők.

Lehet még több is

Ha BÁT később úgy döntene, hogy a Keler-részesedés után befolyt 2,89 milliárd forintot tőkeleszállítás keretében kifizeti a részvényeseknek, akkor az árutőzsde 66 százalékos tulajdonával rendelkező négy cégnek 1,9 milliárd forint ütné a markát. A 25 százalék körüli részesedéssel rendelkező Arago például több mint hétszázmillió forinttal lenne gazdagabb. Csaknem 580 millió forint kerülhetne a 20 százalékos tulajdonos Cashline-Tardex pároshoz, az Econorg és a Korányi G. Tamás résztulajdonában lévő Baál pedig 280 millió forint körüli összegre számíthat a BÁT Keler részéből. Ebből természetesen lejön a BÁT-részvények vásárlására fordított összeg, de valószínűleg így is marad valami.

A felszínen békés BÉT-közgyűlésen az Index információi szerint nem oldottak meg minden problémát. A BÉT a tervezett tranzakció lebonyolítása után 50 százalékos Keler-részesedéssel rendelkezne, melynek értékét 6 milliárd forintra lehet tenni a BÁT Keler-részének értéke alapján. Ha a BÉT 51 százalékos tulajdonosai, akik egyben a BÁT kétharmados tulajdonosai, úgy döntenének, hogy eladják a BÉT 50 százalékos Keler-részét, végső soron csaknem 9 milliárd forintot kereshetnének a BÁT-részvényeiken.