Emőke
-4 °C
9 °C

Külföldi kézben a magyar tőzsde

2004.05.19. 14:19
A német HVB Group magyarországi leányvállalata, a HVB Hungary Rt. hazai befektetőktől 50,2 százalékos részesedést szerzett a Budapesti Értéktőzsde Rt.-ben - írta a Dow Jones News. A pénzintézet 37 százalékon azonnal túl is adott.
Többséget szerzett a HVB Group magyarországi leányvállalata a Budapesti Értéktőzsde Rt.-ben. A HVB Hungary Rt. hazai befektetőktől 50,2 százalékos részesedést szerzett.

A HVB megszerzett pakettjéből 37 százaléknyi részvényt azonnal továbbadott néhány ausztriai befektetőnek. A bécsi tőzsdét működtető Wiener Börse AG 14, az Österreichische Kontrollbank 11, az Erste Bank és a Raiffeisen Bank pedig egyenként 6,4 százalékos paketthez jutott. A megállapodás az első lépése annak a hosszútávú együttműködési projektnek, mely szorosabbra fűzné a szálakat Európa kisebb tőzsdéi között.

A tervek szerint a bécsi-budapesti tengelyhez elsőként Varsó csatlakozik majd, ahol a börze privatizálása várhatóan jövő év elején történik meg - mondta a Dow Jones News-nak Szalay-Berzeviczy Attila, a HVB értékpapír-üzletágának igazgatója. A szerződés értelmében a HVB BÉT-pakettje 25,2 százalékra növekszik a mostani 12 százalékról, ám mivel a társaság birtokában van az Österreichische Kontrollbank 50 és a Wiener Börse 10 százaléka is, indirekt tulajdoni aránya csaknem 33 százalékra rúg.

Szintén a megállapodás részeként a HVB és három meg nem nevezett befektető 75 százalékos tulajdonrészt szerzett a Budapesti Árutőzsdében is. Az ügyhöz közel álló források szerint a HVB nyolcmilliárd forintot fizetett a két tőzsdében szerzett részesedéséért, s az osztrák befektetőknek több mint 10 százalékos nyereséggel adta tovább a papírokat.