Rudolf
2 °C
13 °C

Jaksity távozhat a tőzsde éléről

2004.06.02. 09:12
Spekulánsok vették át egy időre a magyar elszámolóház, a Keler feletti ellenőrzést, de a HVB és a jegybank keresztülhúzta számításaikat. A BÉT részvényeinek eladása mögött a pénzgyárként számontartott Keler feletti ellenőrzés megszerzése áll. A Magyar Hírlap információi szerint a tőzsde jelenlegi elnöke, Jaksity György távozhat a BÉT éléről.
Meglepetésszerűen érte a hír két hete a befektetőket, hogy az osztrákok ellenőrzésük alá vonták a két pesti tőzsdét. Az eladók a Leisztinger Tamás által irányított Arago, Albrecht Ottó Cashline-ja, az Econorg, valamint Korányi G. Tamás Napi Gazdaság-os újságíró cége - írja a Magyar Hírlap. Ekkor a HVB Bank a Keler felének lett a tulajdonosa.

A Magyar Hírlap szerint a jegybank már az osztrákok vásárlása előtt jóváhagyta az ügyeletet. Majd a múlt héten bejelentette, hogy él elővételi jogával, és Keler-részvényeket vett. Bár a pontos összeget nem árulták el, lapértesülések szerint ötszázalékos pakettet vásárolt az MNB.

A jegybank ezzel ellenőrzése alá vonta a Keler Rt.-t, de a megállapodás szerint a HVB-nek gyakorlatilag vétójoga van, hiszen csak hatvan százalékos többséggel hozható ezentúl bármilyen döntés. A Magyar Hírlap információi szerint az MNB egy éven belül értékesíti a Keler részvényeit.

Jaksity hallgat

Jaksity György, a Budapesti Értéktőzsde elnöke azóta hallgat. A Magyar Hírlap szerint a tőzsdeelnök tudott az ügyletről, azonban sem megakadályozni, sem támogatni nem akarta. Jaksity nem akarta, hogy az egyesülést egy nagytulajdonos vezesse le, ezért az utolsó pillanatig ellenezte, hogy eltöröljék a tíz százalékos tulajdonosi korlátot. Ezzel próbált gátat szabni a spekulatív befektetőknek - sikertelenül.

Tehát Leisztingerék ellenőrzésük alá akarták vonni az elszámolóházat, majd minél nagyobb árat kiharcolva, eladni részesedésüket. Számításaikat azonban keresztülhúzta a HVB és a jegybank. A Magyar Hírlap szerint azonban így is legalább 5-5,5 milliárd a tiszta haszon.

Jaksity sorsáról annyit tudni, hogy a HVB utalt rá, hogy mással képzeli el a jövőt. Erről a közgyűlés dönthet, melynek időpontja még nem ismert.