Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Tőzsde: közeleg az esés

2005.02.17. 14:48
Már a 17 ezres, szerdán elért rekordra sem számítottak az elemzők két hónappal ezelőtt, most azonban már az sem kizárt, hogy napokon belül akár a 18 ezer pontot is átlépi a tőzsdeindex. Elképzelhető azonban az is, hogy néhány nap múlva már korrekciós időszak veszi kezdetét, és az árfolyamok lassan lefelé indulnak. A magyar cégek papírjai azonban még a mostani árukon sem túlértékeltek.
Az év első hat hetében teljesítette a BUX az egész évre várt növekedést. A lapunk által megkérdezett elemzők szerint a sorozatosan dőlő rekordok jellemezte időszak után hamarosan kisebb korrekcióra kell számítani az értékpapírpiacon, de az év egésze nagyon jó kilátásokkal kecsegtet. A felfutás eddigi, és a továbbiakban is ható okai közé tartozik jó gazdasági környezet, a hazai tőzsdén szereplő cégek nagy profittermelése, és az a tény, hogy jelenleg világszerte átrendeződött a befektetési alapok portfoliója, megnövekedett bennük a tőzsdei részvények aránya.

Nem idén kezdődött

Január 12-én még a 15 ezres, lélektaninak mondott határ átlépésével elért történelmi csúcs elérésére ment át a tőzsdére koccintani Draskovics Tibor pénzügyminiszter, az index azóta előbb a 16, majd a 17 ezer pontos határt is átlépte. Bár a BUX idei első másfél hónapja elképesztő iramú növekedést mutat, a folyamat nem ebben az évben kezdődött. A Budapesti Értéktőzsde a világ harmadik legnagyobb árfolyamnyereséget produkáló börzéje volt 2004-ben az Economist összesítése szerint, forintban számolva közel hatvan, dollárban nyolcvan százalékos profitot hozott a részvények átlagárfolyama. Ez még részben az uniós csatlakozás kiváltotta bizalom és érdeklődés kedvező hatásának volt köszönhető, másfelől a jól teljesítő cégeknek: a nyereség 70 százalékát a két óriás, a MOL és az OTP adta. A két nagy, de a többi cég sem tekinthető felülárazottnak a mostani árfolyamokon sem, a régióból adódó kockázatok miatt most is alacsonyabb a részvények értéke, mint lenne egy gazdaságilag fejlettebb országban.

Kisebb esés

Ezzel együtt is arra lehet azonban számítani, hogy a most folyó felfutás után hamarosan korrekciós esés következik a tőzsdén. Hogy mikor, arra persze nem lehet pontosan válaszolni, de az elemzők egy része, köztük Réczei Zoltán, a Budacash Rt. munkatársa, arra számít, hogy akár napokon, de legkésőbb néhány héten belül lefelé indul a BUX. Ennek egyik legfontosabb kiváltó oka az amerikai kamatemelés lehet, melynek hatására világviszonylatban is visszaesés várható az értékpapírpiacokon. Ha ugyanis a biztonságosabb befektetések hozama emelkedik, akkor a (ahogy a FED korábbi emeléseinél is megfigyelhető volt), kevesebb pénz áramlik a tőzsdékre. Ezt csak részben ellensúlyozhatja, hogy Magyarországon ugyanakkor kamatcsökkentési periódusban vagyunk, a monetáris tanács hétfőn várhatóan 50 bázisponttal csökkenti az irányadó kamatot.

BUX

Pillanatnyilag azonban még dől a pénz a BÉT-re, a befektetők kockázatétvágya magas - fogalmazott Trippon Mariann, a CIB Bank Rt. elemzője. Az általános világpiaci tendenciák mellett ebben jelentős szerepe van a magyar cégek várakozáson felüli eredményeinek - a kedden közzétett 2004. évi utolsó negyedéves gyorsjelentések több vállalat, például az OTP vagy az Egis esetében minden várakozást felülmúltak.

BUX

A felfokozott hangulat azon keresztül is érzékelhető, hogy a külföldi befektetők számukra korábban ismeretlen cégek papírjai iránt is érdeklődni kezdtek több brókercégnél. Ez rendszerinti kísérő jelensége a nagy ütemű emelkedéseknek, a BUX már csaknem függőleges képet mutat, és ez egy darabig még tovább gerjeszti az emelkedést.

Jó évet várnak

Az elkerülhetetlen korrekció mértékéről megoszlanak a vélemények, Réczei Zoltán szerint a jellemzően 5-10 százalékos mértékűre tippelt csökkenés az alsó határhoz lesz közel. Ezt követően ismét konszolidált helyzet várható, enyhébb emelkedéssel. A MOL és az OTP egyaránt újabb akvíziciókra készül és jó ó évet zár majd a várakozások szerint, így papírjaik értéke tovább növekedhet. A kisebbek közül a Borsodchem lehet az év egyik papírja, az idén eddig harminc százalékot emelkedő részvényekben az általános vélemény szerint még mindig van tartalék. Összeségében kedvezően értékelhetőek a hazai makrogazdasági mutatók is: az államháztartási hiányt ugyan a piac magasabbra teszi a kormány által jósoltnál, de a gazdasági környezet stabil. Az amerikai kamatemelésen túl jelentős mértékben csak bizonytalan külső tényezők befolyásolhatják világszerte a részvénypiacokat, ilyen lehet egy esetleges Irán elleni katonai hadművelet is.