Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Megnyugodtak a tőzsdék

2005.07.07. 17:32
Kapcsolódó cikkek (1)
A délelőtti, pánikszerű zuhanások után már korrigáltak az európai tőzsdék, és jellemzően 1,5 százalék körüli mínuszban zárták a napot: a BUX lekövette a kontinens meghatározó börzéinek mozgását, a nagyok közül a Mol egyenesen pluszban zárt tegnapi értékéhez képest.
Míg délelőtt, a robbantásokról érkező újabb és újabb hírek még pánikszerű eladásokhoz, és néhány óra alatt három százalékos zuhanáshoz vezettek az európai börzéken, délutánra lecsillapodtak a kedélyek, és valamennyi fontosabb mutató korrigált. A német és francia tőzsde egyaránt 1,5 százalék körüli mínusszal zárt, és ezt a trendet követte a BUX is. A magyar börze mutatója 800 pontos mínuszban is volt a nap folyamán, de végül alig több mint 1 százalékkal a tegnapi záróérték alatt 19 388 ponton zárt. Ez alig egy héttel ezelőtt még óriási rekordnak számított volna.

New York és Madrid is megrázóbb volt

A portfolio.hu áttekintette a korábbi nagy merényletek hatását a világ részvénypiacaira. A 2001. szeptember 11-i terrorakciót követően a szeptember eleji szinthez viszonyítva a vezető amerikai részvényindex, az S&P 16.5%-ot esett, a londoni FTSE 20%-os esést követően érte el mélypontját. Az esés mértékét tompíthatta az USA-ban, hogy a támadást követően a részvénypiac több napig zárva tartott. A BUX a tragikus esemény követően 11%-os esést követően érte el a mélypontját. A vizsgált piacokon a terrorakciót követően 2-3 héttel konszolidálódott befektetői hangulat.

2004. március 11-én következett be a több mint 400 halottat követelő, madridi főpályaudvarra koncentráló robbanássorozat. A terrorakciót követően a madridi tőzsdeindex 7%-ot zuhant. A londoni index ekkor nyugodtabb maradt, 2,6 százalékos eséssel reagált, a BUX viszont nyolc százalékot esett.

Nem várható további esés

Ha nem érkeznek újabb rossz hírek, az várható, hogy az európai piacok visszaállnak az elmúlt időszakot jellemző optimista, növekedést jelentő időszak trendjére - mondta az Indexnek Sarkadi Szabó Kornél, a Raiffeisen elemzője, aki szerint éppen a korábbi bizakodó hangulat alapozta meg a mai gyors helyrerázódást is. Hangsúlyozta ugyanakkor: a robbantás sorozat nem múlik el nyom nélkül, a piacok a következő időszakban minden terrorveszélyre utaló információra érzékenyebben reagálnak majd.

A szakértő szerint a következő napokban már az amerikai gyorsjelentéseknek lehet meghatározó szerepe a részvénypiacokon: az első nagyvállalati értékelések még ezen a héten megjelennek, a jövő héten viszont már sorban adják ki a cégek a jelentéseket.

Nyerni is lehetett

Aki jól játszott, ma sokat kereshetett a tőzsdén: a Mol a tegnapi záróértéke felett, 18 200 forintos ár mellett fejezte be a kereskedést, úgy, hogy napközben 17 200 forinton is állt. A másik nagy "felépülő" részvény a Richter volt, melynek szintén több mint ezer forinttal mozgott az árfolyama: a 31 480 záróérték ugyan alatta marad a tegnapinak, de 30 350 forintos napon belüli árfolyamhoz képest nagyon jónak mondható. Hasonlóan mozgott a többi vezető részvény is, az Egis és több kisebb papír szintén pozítivan zárta a napot.

Az olaj hektikusan reagált

Az olajárak jelentős, tíz százalék körüli eséssel reagáltak a robbantásokra, de a reggeli, 62 dollár feletti induló szint után elér 57 dollár körüli mélypont után ezek is erősödésnek indultak. Sarkadi Szabó Kornél szerint ez részben annak köszönhető, hogy az olajpiacon ellentétes értékelések születnek a terrorcselekményekkel kapcsolatban: egyrészt a turizmus visszaesése jelentős keresletcsökkenéshez vezethet, ami lefelé hajtja az árakat, másrészt a terrorveszély könnyen érintheti a kitermelést is, ami a kínálat szűkülése révek árfelhajtó hatású. Ugyanakkor most már inkább arra lehet számítani, hogy az amerikai piacnyitást követően a magyar idő szerint délután fél ötkor közzétett amerikai tartalékkészlet jelentés határozza meg az árakat: ez ugyanakkor szintén ellentmondásos, hiszen a nyersanyag készletek csökkentek, a feldolgozott olajszármazékok, üzemanyag készletek viszont növekedtek. A várakozások szerint inkább ez utóbbi körülmény árakat lefelé hajtó hatása érvényesül.