Benedek
-5 °C
5 °C

Csúcsközelben a tõzsde

2006.04.24. 17:07
A forint mellett a tõzsde is kedvezõen reagált a választások lezárultára: a BUX 25 045 ponton zárt, 1,1 százalékos erõsödéssel, alig 27 pontra a csütörtökön elért abszolút rekordtól. Több részvény árfolyama így is történelmi csúcsot döntött.

A tõzsde már a múlt héten sem törõdött a választásokkal, az utóbbi hetekben kezdõdött folyamatos erõsödés után csütörtökön a lélektani - újabb ötezres határt jelentõ - 25 ezer pont felett zárt, hétfõn pedig ismét ebbe a magasságba kapaszkodott. Az újabb csúcs elmaradt, de a nap folyamán a záróérték lett a legmagasabb, 25 044,8 pont. Ez a pénteki záráshoz képest 1,1 százalékos erõsödést jelent. (A BUX a 2005-ös évet még a 15 ezer pont alatti tartományban kezdte, a tavaly õszi 24 ezer pont feletti csúcs után pedig az idei elsõ hónapokban 18 ezres szintre is visszasülyedt.)

Átlagos forgalom, több rekord

A forgalom nem volt kiemelkedõ hétfõn, de a 26 milliárdos kereskedés valamivel magasabb, mint az elmúlt három hónap átlaga. A nap gyõztesei a bankpapírok voltak, az IEB 4,2, az OTP 3,1 százalékot erõsödött. Ez azért lehet kedvezõ, mert jellemzõen a pénzintézetek papírjai reagálnak a legélesebben az államháztartási problémákra. Így a mostani emelkedés egyfajta bizalmat is tükrözhet. A nagyok közül a Mol szinte nem mozdult (+0,2 százalék), a Magyar Telekom pedig a kisszámú vesztes papír között 1,2 százalékos mínusszal zárt.

A gyógyszerpapírok közül a Richter 0,4, az Egis 2,2 százalékos emelkedéssel zárt. Utóbbi napközben a leglikvidebb részvények közé tartozott, az árfolyama 35 000 forint fölött is járt, ami közel 3 százalékos erõsödést és rekordot jelentett. Soha nem látott magasságban, 13 650 forintos szinten is járt az új BUX-komponens, az áramszolgáltató ÉMÁSZ papírja. A kisebbeknél 6700 forint felett született üzlet az Állami Nyomda részvényeire, decemberben 5600 forintért lehetett jegyezni a részvényekbõl.