Gerzson
-3 °C
3 °C

Tőzsdei sokkot okozhatnak a nyugdíjasok

2004.06.01. 08:15
Amikor az egyre növekvő számú nyugdíjas a jövő évtizedben elkezdi felélni megtakarításait, csökken a befektetések szintje, a részvény- és kötvénypiacokon alacsonyabbak lesznek a hozamok, mindez pedig infláció gerjesztő hatással járhat.
A fejlett társadalmak elöregedése jelentős változásokat idézhet elő a befektetési és fogyasztási szokásokban, a jegybankoknak pedig foglalkozniuk kell a folyamatok pénzpolitikai vetületeivel - derült ki az osztrák jegybank által e témában rendezett bécsi konferencián.

A baby-boom újra érezteti hatását

A második világháború utáni demográfiai hullám nyomán 2010-től ugrásszerűen emelkedni fog a nyugdíjba vonulók száma Európában és az Egyesült Államokban, de a baby boomer-effektus már az elkövetkező években érezhető lesz, ugyanis a nyugdíj előtti időszakban az emberek hagyományosan fokozzák megtakarításaikat. Ez egyfelől a piacokra áramló pénzmennyiség emelkedéséhez, másfelől a fogyasztás csökkenéséhez, tehát dezinflációhoz vezet. E. Philip Davis, a londoni Brunel Egyetem professzora úgy vélekedett, hogy már a kilencvenes évek tőzsdei szárnyalása is részben e trenddel magyarázható.

A jövő évtizedben már zavarokra számítanak

A jövő évtizedtől azonban ellenkező irányú változások várhatók, ahogyan a nyugdíjasok az állami ellátás mellett elkezdik felélni saját megtakarításaikat. Emiatt csökken a befektetések szintje, a részvény- és kötvénypiacokon alacsonyabbak lesznek a hozamok, ami váratlan zavarokat okozhat, a bankokat és a biztosítókat pedig kockázatosabb befektetési stratégiák alkalmazására késztetheti. Ugyanakkor az aktív népesség arányának zsugorodása ellenére is nőni fog a fogyasztás, ami inflációgerjesztő hatású, s így a kamatoknak részint az infláció fékezése, részint a megtakarítások stimulálása végett is emelkedniük kell.