Gusztáv
-4 °C
1 °C

Zöld jelzés a Bécs-Budapest tőzsdeuniónak

2005.03.22. 21:36
Zöld jelzést adott Brüsszel a bécsi tőzsdén is többségi tulajdonnal rendelkező osztrák konzorciumnak a Budapesti Értéktőzsde többségi részesedésének még tavaly májusban bejelentett megszerzéshez. A két börze szoros együttműködést tervez.
Az EU versenypolitikai hatósága ma Brüsszelben megadta az engedélyt a HVB Bank Hungary és a Wiener Börse AG vezetése alatt álló osztrák bankkonzorcium számára a budapesti tőzsde többségi részesedésének megszerzésére, valamint a Budapesti Árutőzsde és a KELER Rt. kivásárlására irányuló stratégiájára. A lépések bejelentésére még 2004 májusában került sor.

Öröm és büszkeség

"Az, hogy Brüsszeltől zöld jelzést kaptunk, fontos mérföldkő, és nyilvánvaló állásfoglalás az összehangolt, hatékony tőkepiacok kiépítése mellett a régiók Európájában" - nyilatkozta Dr. Stefan Zapotocky, a Wiener Börse AG igazgatósági tagja a BÉT közleménye szerint. "A döntést megerősítésnek tekintjük arra, hogy stratégiánkkal a helyes utat követjük, és örülünk, hogy a projekt megvalósítását most mindenki - a kibocsátók, a tőzsdetagok, a befektetők és az egész régió - számára hasznot biztosítva tovább folytathatjuk" - tette hozzá. Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság elnöke szerint az EU döntése az egész közép-európai tőkepiac számára nyereséget jelent, valamint megerősítést a szilárd partnerségen alapuló együttműködés számára. "Örülünk a Brüsszeltől kapott elismerésnek" - mondta a BÉT elnöke.

Összehangolt működés

A két tőzsde pozícióinak erősítéséért, közös tevékenységeken alapuló együttműködést alakít majd ki. Az együttműködés többek között az adatértékesítés, a két cég pénzügyi beszámolási rendszereinek, valamint a felelős vállalatirányítási irányelvek összehangolásában rejlő lehetőségek kiaknázását jelenti majd. A tőzsdék közép- és hosszabb távon törekednek a bevezetési eljárás és a tagsági viszony egységes szabályozására, illetve a rendszerkapcsolatok összehangolása révén hatékonyabb hálózati struktúra kialakítására is. A tervezett intézkedéseket a bécsi és a budapesti tőzsde képviselői 2005. április 26-án egy közös budapesti sajtótájékoztató keretében ismertetik.

A HVB Bank Hungary 25,2 %-ot, a Wiener Börse AG 14 %-ot, az Erste Bank 12,2 %-ot, az Österreichische Kontrollbank 11 %-ot és a Raiffeisen Zentralbank 6,4 %-ot birtokol a budapesti tőzsdében. Összességében a magyar-osztrák konzorcium többségi részesedése 68,8 %-ot tesz ki.