Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Tőzsdére megy a SkyEurope

2005.09.15. 14:56
A kelet-európai piacon elsőként a SkyEurope készül arra, hogy tőzsdei céggé váljon. A Financial Times szerint a fapados légitársaság elsődleges nyilvános kibocsátásra készül.
Elsődleges nyilvános kibocsátásra készül a kelet-európai SkyEurope légitársaság a további térségi terjeszkedés finanszírozására - írta a csütörtöki Financial Times. A brit üzleti napilap szerint a cég 100 millió eurót tervez felhajtani a részvénykibocsátásból, amelynek helyszíne a bécsi és a varsói tőzsde lesz. Ez egyben az első ilyen tranzakció egy kelet-európai olcsó jegyes légitársaság részéről, és ugyancsak az első a szlovák vállalati szektor egészében - írta a lap.

A Financial Timesnak Christian Mandl, a SkyEurope belga társalapítója és igazgatója azt mondta: a cég a legjobb tőkeellátottságú olcsó kelet-európai légitársasággá akar válni. A kibocsátással a cég el fogja érni a "kritikus tömeget" - fogalmazott Mandl. A Financial Times a SkyEurope-ot "Közép-Európa első és legnagyobb olcsó légitársaságának" nevezte.

A cikk szerint a kibocsátás hozzájárul a cég által megrendelt 32 Boeing 737-es repülőgép 1,76 milliárd dolláros beszerzési költségének finanszírozásához; a vásárlás megháromszorozza a SkyEurope kapacitását. A tranzakció segíti a meglévő 52 útvonal bővítését is újabbakkal, például decembertől Romániába és Bulgáriába. Mandl a lapnak részletek nélkül azt mondta: jóllehet a cég "elsődlegesen organikus növekedésre törekszik", a kelet felé terjeszkedés azonban olyan partneri kapcsolatok létrehozására teremthet lehetőséget, amelyek "akvizíciókhoz vezethetnek".

A 10 millió új és a mintegy 3 millió meglévő részvény kibocsátásának globálkoordinátora a CA IB. A részvényeket 5 és 10 euró között árazzák; ez a vállalat egészét akár 200 millió euróra is értékelheti - írta a Financial Times. A kereskedés a lap szerint szeptember 27-én kezdődik.