Valér
4 °C
8 °C

Megduplázódott a tőzsde nyeresége

2005.12.29. 13:15
A tőzsde idei nyeresége valószínűleg kétmilliárd forint körül lesz, a napi átlagos forgalom 18,6 milliárd forint volt.
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) nettó nyeresége 2005-ben várhatóan megközelíti a kétmilliárd forintot, ami csaknem duplája az előző évinek - közölte Horváth Zsolt vezérigazgató. A BÉT árbevétele az idén meghaladja a 3,4 milliárd forintot, szemben a 2004. évi 2,1 milliárd forinttal. A bevétel 49 százaléka a kereskedésből származott az idén. A pénzügyi műveletek, köztük a Kelertől származó osztalék a bevétel 23 százalékát tették ki. A bevétel 17 százaléka a kibocsátóktól, 9 százaléka információ értékesítésből származott. A tőzsde üzemi szintű nyeresége egymilliárd forint fölött alakul 2005-ben.

A tőzsde napi átlagforgalma 2005-ben 18,6 milliárd forint volt, ami minden idők legmagasabb forgalma - mondta a vezérigazgató. A forgalom szinten maradásával számolva a tőzsde 2006-ban 1,5 milliárd forintos nyereséget tervez. Szalay-Berzeviczy Attila, a BÉT elnöke a tőzsde hosszú távú stratégiájának 2005-ben megvalósult eredményei közül kiemelte a negyedik nyugdíjpillér 2006 januári bevezetését, amely része a tőzsde által a nyáron kidolgozott és a kormánnyal egyeztetett piacélénkítő csomagnak. A csomag elemeit felhasználva a parlament módosította a tőkepiaci törvényt, a nyugdíjpénztárakra vonatkozóan bevezették az ötéves hozamjelentést, valamint a tőzsdei társaságok esetében a differenciált, 10 százalékos osztalékadót. Az elnök a tőzsde sikeres lobbitevékenységeként értékelte, hogy az árfolyamnyereség-adó bevezetését 2007-re halasztották.

Kapkodás

Az integrációs folyamatokról szólva Szalay-Berzeviczy Attila elmondta, hogy az idén megvalósult az áru és értéktőzsde piacának integrálása, a nagy álom, a Keler megvásárlása viszont egyelőre elakadni látszik. A tőzsde elnöke szerint elfogadhatatlan az, ahogy a parlament az utolsó pillanatban, a szakma bevonása nélkül döntött egy olyan módosításról, ami erősen befolyásolja a tőzsde integrációs stratégiáját, továbbá a Keler versenyhelyzetét Európán belül.

A parlament december eleji döntése szerint 2007. december 31-ig szét kell választani a Kelerben az értéktári és az elszámolóházi tevékenységet, és a központi értéktárban a Magyar Nemzeti Banknak legalább 50 százalék plusz egy szavazat tulajdonnal kell rendelkeznie. "Sajnálatos, hogy ma a politikai elit még mindig úgy gondolja, hogy a pénzrendszer biztonsága csak és kizárólag a tulajdonosi szerkezeten keresztül biztosítható" - mondta Szalay-Berzeviczy Attila. A szakma úgy gondolja, hogy a piaci törvények és a megfelelő jogszabályi háttér éretté tette a magyar tőkepiacot arra, hogy hatékonyan és biztonságosan működjön tovább.

A BÉT elnökének véleménye szerint a tőzsde és a Keler a választásokat megelőző kapkodások áldozata lett. Erre a témára a választások után mindenképpen vissza szeretne térni a tőzsde.