Viola
-5 °C
-2 °C

Félmillió forintos papír a tőzsdén

2007.05.25. 12:52
Bár tőkepiaci szempontból nincs nagy jelentősége az RFV keddi tőzsdére lépésének, annál érdekesebb a történet. A tőzsdére lépés abszolút minimál verziója valósul meg, szinte hihetetlenül magas árfolyammal kombinálva. A tőzsde a bázisárat az egy részvényre jutó saját tőke alapján határozza meg, így 582 601 forintot kell fizetni per darab.

Hála a GKM 25 milliós tőzsdére lépést segítő támogatásának és a kis cég lelkesedésének, az RFV megjelenhet a nyilvánosság előtt, amiből a tőzsdei befektetők sajnos nem sokat fognak érezni. A Portfolio.hu szerint teljes joggal porig lehetne alázni egy ekkora cég piacra lépését, ám a realitásérzék csendesebb hangra int. A BÉT jelen pillanatban képtelen értelmes középcég behozására, és az RFV esetében legalább arra megvan az esély, hogy 5-7 év múlva értelmezhető társasággá válik.

A cég piaci értékét gyors becsléssel egymilliárd forint körülire becsülik a 2006-os számok alapján. Ekkor a társaság 1,17 milliárdos saját tőkével rendelkezett, árbevétele 906, nettó eredménye 48 millió forintra rúgott. A kezdeti magas árfolyam oka, hogy a 20 milliós jegyzett tőke 2000 részvény formájában ölt testet. Mivel minden történelemtől mentes a részvény, a tőzsde a bázisárat az egy részvényre jutó saját tőke alapján állapítja meg, ami 582 601 forintra adódik. Ezzel az RFV lesz a tőzsde legmagasabb árfolyamú és legkisebb kapitalizációjú cége. A RFV nem tervez jelen pillanatban tőkebevonást sem, a tranzakcióban nincs részvényértékesítés, így a társaság pár tulajdonossal lép a tőzsdére. A lakberendezés után már a tőzsdén is a minimál a divat.

A Portfolio.hu felhívta Makra Józsefet, a társaság vezérigazgatóját. A vezető elmondása szerint rövid távon nem terveznek tőkebevonást, erre a stratégiában beígért regionális terjeszkedés finanszírozása kapcsán kerülhet sor. Ennek ellenére elképzelhető, hogy a papír nem lesz teljesen holt, bár erről részleteket nem sikerült megtudni.

A RFV költséghatékony villamosenergia-szolgáltatással, fényáram-szabályozással, fűtéskorszerűsítéssel egybekötött hőszolgáltatással, beltéri világítás-korszerűsítéssel egybekötött villamos energiaszolgáltatással, konyhaenergetikai, konyhatechnológiai korszerűsítést követő hatékony konyhaenergetikai szolgáltatással, iparosított technológiával készült épületek energetikai rekonstrukciójával és hosszú távú hőszolgáltatással foglalkozik. A cégnek van stratégiája is, amelynek fontosabb pontjai a megújuló energiaforrások fokozottabb kihasználása és a két éven belüli regionális terjeszkedés. A RFV rendelkezik román leánycéggel, ugyanakkor a portfólióját egy eplényi sípályával is szélesíti.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!