Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Költözzön a tengerpartra!

2004.04.01. 10:21
Már hétmillió forintból vásárolhat tengerparti nyaralót, de találhat kétszázmillióért is. Mennyibe kerül, kinek éri meg? Az Index átvizsgálta a külföldi ingatlanszerzési lehetőségeket.
Ugyan ki ne álmodozott volna még egy esős, szürke délutánon arról hogy itt kéne hagyni az hideget, eladni a lakást és lehúzni a tengerpartra? Elképzeljük magunkat házunk teraszán koktélokat szürcsölgetve, aztán felvesszük a hótaposó csizmát, és kimegyünk lapátolni. Kivéve ha van elég pénzünk, hiszen ebben az esetben már egy balatoni nyaraló áráért valóra válthatjuk képzelgéseinket.

Többmilliós üzlet

A devizatörvény gyakorlatilag 1996 óta biztosít lehetőség arra, hogy külföldön vásároljunk magunknak lakást. Azóta dinamikusan növekszik a piac, évente harminc százalékkal emelkedik a cégek forgalma, s ma már közel húsz társaság kínál lehetőséget arra, hogy valamely tengerparton vásároljunk magunknak otthont.

A piacvezető cég, a Mitropa U.S. bevételei például a pár évvel ezelőtti kétmillió dollárról mára bőven tízmillió fölé nőttek. A legkelendőbbek a spanyol, a horvát, valamint a floridai ingatlanok. A tapasztalat azt mutatja, hogy míg az első két esetben a vásárlók saját nyaralóparadicsomra és némi bevételre vágynak, addig az Amerikában vásárlók leginkább befektetési szándékkal keresnek maguknak ingatlant.

Kétszázmilliós pecó

A vásárolható lakások értéke igen változó, de nem csak a leggazdagabbak juthatnak tengerparti apartmanhoz. Természetesen akad a vásárlók között olyan, aki kisszériás olasz sportkocsival érkezik az iroda elé, hogy a felesége szeme színéhez passzoló tengerpartot találjon magának. Mint azt dr. Czibere Ilona, a Mitropa U. S. igazgatója elmondta, volt már olyan, aki egymillió dollárért (kétszázmillió forintért) vásárolt magának luxuslakást Floridában. Az említett ingatlan egy 180 négyzetméteres, emeleti lakás volt, természetesen az épület medencével, szaunával, kártyaszobával, étteremmel, pezsgőfürdővel és minden egyéb luxusszolgáltatással fel volt szerelve, a kilátás pedig kötelezően az óceánra nyílt.

Miami Beach-en az óceánparton közel egymillió forint a lakások négyzetmétere, egy utcával feljebb már csak "rongyos" nyolcszázezer. Persze vannak járulékos kiadások is, könnyen előfordulhat, hogy havi hatszáz dollárt (120 ezer forintot) gombolnak le a tulajról közös költség címén, persze ezért cserébe tisztítják a lakáshoz tartozó partszakaszt is. Mert hogy az is jár hozzá.

A többieknek

Kevesebb pénzből is összehozható egy nyaraló. Déli szomszédunk specialistája, a Horvát Ingatlan Centrum vezetője szerint négyzetméterenként akár 270 ezer forintért is találhatunk ingatlant a dalmát tengerparton, ahol egy ötven négyzetméteres, új építésű apartman már 13 millió forintból is megvásárolható. Póta János szerint a horvát tengerpart előnye többek között a közelség és az alacsony ár, ugyanakkor - hitellehetőség híján - ez a készpénzes vásárlók piaca. Az igazgató úgy látja, hogy a vásárlók első hulláma azokból került ki, akik gyakran nyaraltak a horvát tengerparton, mostanra azonban már megjelentek a befektetők is, akik 50-500 milliós tételben keresnek házakat maguknak.

Fapadosok

Spanyolország is egyre kapósabb, a fapados járatok megjelenésével már nem kerül komoly összegbe leugrani a Barcelona melletti kéglibe. A négyzetméterárak 350 ezertől 650 ezer forintig terjednek, s egyre többen gondolják úgy, hogy nyugdíjas korukra a mediterrán országba költöznek.

Hol, mennyiért?
Spanyolországban a Costa Brava-n egy két szintes, 65 négyzetméteres bebútorozott lakás, tekintélyes terasszal 21 és félmillió forintba kerül. Jóval olcsóbban, 16 millió forintért már 170 négyzetméteres, medencés ingatlant kapunk a Török Riviérán. Horvátország valamivel drágább, egy új építésű, 61 négyzetméteres tengerközeli apartman 17 millió forintból hozható össze, míg Amerikában, a felkapott Miami Beach-en a tengerparttól számított második utcában 47 millió forintba kerül egy 72 négyzetméteres ingatlan.

A Dr. Strange International igazgatója szerint további lehetőségeket tartogat a török piac, mert "gyönyörű és olcsó". Endrédy Károly elmondása szerint az alanyai strand közel olyan szép mint a spanyol, az árak azonban meg sem közelítik az ottaniakat. "Harmad akkora a négyzetméterár" - mondta el az igazgató, aki szerint a török viszonyok rendezettek és biztonságosak, így nyugodt szívvel ajánlja az ottani lakásokat. Hat-nyolcmillió forintért már tengerközeli, száz négyzetméteres apartman is kapható, ami különösen vonzó lehet a kisebb pénzű hazai vásárlóknak.

A befektetés

A Mitropa U.S. igazgatója szerint remek befektetés Amerikában lakást vásárolni. Mint azt Czibere Ilona elmondta, az építkezés megkezdése előtt lehetőség van bevezető áron megvásárolni az ingatlant, ekkor mindössze a vételár tíz százalékát kell kifizetni, még tíz százalékot, amikor szerkezetkész lesz az épület, a teljes összeget elég a lakás birtokba vételekor átutalni. A hiányzó összeg hitelből is megoldható, melynek kamata az Egyesült Államokban akár egyszázalékos is lehet.

Egy példával élve: harmincmilliós lakás esetén elég hatmillió forintot kifizetni, a többi az átvételkor hitelből is fedezhető. Amikor a kölcsönfelvételre sor kerül - figyelembe véve a floridai viszonyokat - az eredeti árnál akár tíz-húsz százalékkal is magasabb lehet a ház valódi értéke. Ha a tulaj a birtokba vétel "másnapján" továbbadja az ingatlant - figyelembe véve, hogy a példa szerinti huszonnégymilliós hitel különösebb retorziók nélkül egy összegben visszafizethető - a befektető akár hatmillió forintot is kereshet hatmillió forint befektetésével, két év alatt.

Hasonló ügyeskedésre Spanyolországban is van lehetőség, igaz, ott közel sem ennyire kecsegtető a befektetés, ráadásul a hitelkamatok is magasabbak, körülbelül 3,5 százalékosak.

Adja ki!

További befektetési módszer az ingatlanok kiadása: az erre szakosodott cégek a bevétel bizonyos százalékáért mindent elintéznek a tulajdonosok helyett, s ha a lakást hitelre vettük, a várható bevétel jelentős mértékben fedezheti a kiadásokat és a törlesztőrészleteket. Ugyanakkor a Dr. Strange International igazgatója szerint sokan nem anyagi befektetésből, csupán saját örömre vásárolnak tengerparti nyaralót. Hogy ott töltsék a nyarakat, vagy a német középosztály jelentős részéhez hasonlóan, az öregkorukat.