Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Folytatja a Márka-gyártást a Traubi

2001.05.17. 17:42
A Traubi jelenleg is gyárt Márka üdítőket, és ez a későbbiekben is így lesz - tudtuk meg a Traubi Hungáriától. Mindez azért érdekes, mert a Magyar Szabadalmi Hivatal hétfőn arról tájékoztatta az Indexet, hogy a védjegy egy másik céget, a Promontorbort illeti meg. Időközben az is kiderült, hogy a Traubi-Promontorbor harcban a nagykereskedők is áldozatul eshetnek.
A Traubi jelenleg is jogszerűen gyártja, és a jövőben is gyártani fogja a Márka üdítőital termékcsaládot - reagált az Index hétfői cikkére Lang Róbert, a Traubi Hungária Rt. jogi képviselője. Akkor ugyanis azt írtuk, hogy a Traubi Hungáriának valószínűleg le kell állnia a Márka üdítők előállításával, hiszen a Magyar Szabadalmi Hivatal egy másik gyártó, a Promontorbor Rt.-nek ítélte a Márka-védjegyet.

A Traubi lapunkhoz eljuttatott közleményében viszont arra hivatkozik, hogy a Traubi Hungária - jogelődei révén - majd' három évtizede gyárt Márka néven üdítőitalokat, és mivel a védjegyhatározatokról sem kaptak hivatalos értesítést, folytatják a gyártást. Állításuk szerint az a döntő, hogy hamarabb kezdték a gyártást, mint az ellenérdekelt Promontorbor, vagy a még a rendszerváltás előtt gyártó Pest Megyei Pincegazdaság.

Csatázó jogutódok

A Traubi a Márka egyik gyártójának, az Eger- és Mátravidéki Borgazdaság jogutódjától, az Egervintől vásárolta meg az előállítási jogokat. Az egri cég még a Pest Megyei Pincegazdasággal (PMC) együtt gyártott a rendszerváltás előtt Márka üdítőt, amikor még mindketten a Borgazdasági Vállalatok Trösztjéhez tartoztak. "Az 1970-es évek óta viszont eddig senki nem vitatta, hogy a gyártás és a névhasználat joga ne illetné meg az Eger- és Mátravidéki Borgazdaságot, vagy jogutódjait" - áll a Traubi képviselőjének levelében.

Szétvált, ami összetartozott

A rendszerváltást követően megszűnt tröszt után az egyes szervezetek különváltak, de egyik sem szerzett több jogot a többieknél. Ez - Lang Róbert álláspontja szerint - akkor is igaz, ha korábban valóban volt a PMC átalakulásával létrejött Promontorvin Vállalatnak Márka védjegye. (A két hasonló nevű cég között annyi az összefüggés, hogy a privatizáció idején a Promontorvin a Promontorborba apportálta a Márka védjegyet.)

Használták a védjegyet

Azt a Promontorbor jogi képviselője is elismerte, hogy Egerben is folyt gyártás a rendszerváltás előtt, de állítja: a recept a PMC tulajdonában volt. Ferenczy Attila szerint egyébként nincs annak jelentősége, hogy Egerben is zajlott gyártás, sokkal inkább annak, hogy Promontorvin és a Promontorbor folyamatosan használta a Márka védjegyet.

Fenyegetés a kereskedőknek

Az Indexnek Ferenczy Attila elárulta, a Promontorbor Márka üdítő forgalmazása 20 százalékkal esett vissza a tavalyi év hasonló időszakához képest, és emiatt nem kizárt, hogy 30 alkalmazott elbocsátására kényszerülnek. A Promontorbor egyébként figyelmeztette az ital-nagykereskedőket, hogy kockázatot vállal az, aki a Traubitól vásárol, hiszen a cég nemcsak jogtalanul gyárt, hanem forgalmaz is.

Korán szólt a Szabadalmi Hivatal?

A Traubi Hungária a jelenleg folyamatban lévő Szabadalmi Hivatali eljárásokkal kapcsolatban továbbra is azt állítja, hogy a Promontorbor védjegybejegyzésről szóló határozat még nem jogerős, hiszen erről ők nem kaptak hivatalos értesítést. Sőt, a Traubi párhuzamosan folyó védjegybejelentése sincs még elbírálva. A Traubi Hungária egyébként sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Szabadalmi Hivatal a sajtón keresztül (itt az Indexről van szó) előzetesen ismerteti döntéseit.

A versenytárs nyomoztat

A Promontorbor Rt. védjegybitorlás miatt két alkalommal tett feljelentést a Traubi Hungária ellen, s Ferenczy Attila tájékoztatása szerint jelenleg is folyamatban van a nyomozás, mégpedig áru hamis megjelölésének büntette miatt. Azt mindenképp érdemes tudni, hogy a hatóság először megtagadta a nyomozást, mert a Promontorbor akkor még nem tudta felmutatni a védjegyhatározatot. Miután ezt csatolták a feljelentéshez, a nyomozás megindulhatott.

Három év börtön a maximum

A törvény az áru hamis megjelölését akár három évig tartó szabadságvesztéssel is büntetheti. Leegyszerűsítve: büntetendő, aki valamilyen árucikket - a versenytárs hozzájárulása nélkül - olyan külsővel, csomagolással, megjelöléssel vagy elnevezéssel állít elő, amelyről a versenytárs vagy annak terméke ismerhető fel, vagy ilyen árut forgalmaz. A Promontorbor jogi képviselője szerint egyébként kizárható, hogy a Traubi Hungária figyelmét elkerülték a témához kapcsolódó paragrafusok. Főként azért, mert a Promontorbor vezérigazgatója még azelőtt tájékoztatta mindezekről az ellenérdekű Traubit, mielőtt az belevágott volna a Márka forgalmazásba.