Mátyás
-6 °C
1 °C

Sugár a Transelektro élén?

2006.01.24. 09:45
Noha csak hitelátütemezést és újabb tőkeinjekciót kért a Transelektro holding vezetője a gazdasági miniszterrel és a hitelező bankokkal folytatott tárgyalásán, elképzelhető, hogy a cégcsoport válsága tulajdonosváltást is eredményez - írja a Magyar Hírlap. A válságmenedzsment élére több ismert magyar csúcsmenedzsert is felkértek.
Pénteken, miután a tulajdonos Székely Péter találkozott a Transelektro csoportnak hitelező kereskedelmi bankok és az állami tulajdonú MFB képviselőivel, valamint a gazdasági miniszterrel, bejelentették: az ipari holdingot válságmenedzsment próbálja megmenteni.

Átmegy banki tulajdonba?

A Magyar Hírlap úgy tudja: a finanszírozásról az egyeztetéseket hétfőn elkezdő pénzintézetek - az MKB-tól kapott információink szerint a konzorcium alakításáról szóló megbeszélések még a héten folytatódnak - kemény feltételeket diktáltak. Az eddigi álláspont szerint a hitelek átütemezésének fejében átveszik a cég irányítását, és ők jelölik ki a válságmenedzsert az átalakítás levezénylésére.

A lap értesülései szerint erre a célra az elmúlt napokban több elismert vállalatvezető neve is szóba került. Sugár András, a T-Mobile Rt. tavaly távozott vezérigazgatója, a Dunaferr válságmenedzselését és privatizációját levezénylő Hónig Péter (jelenleg a Malév elnöke), Gara Iván, a Raiffeisen Bank egykori vezérigazgató-helyettese, valamint a volt wallisos Bajnai Gordon neve vetődött fel. A Magyar Hírlap úgy tudja, Bajnai Gordon és Gara Iván elutasította a felkérést, Sugár András és Hónig Péter egyelőre nem nyilatkozott.

A csaknem ötvenmilliárd forintos hitelállománnyal rendelkező Transelektro pénzügyi megsegítésének első lépéseként az Eximbank Rt. egymilliárd forintos gyorssegélyt nyújt, és megvásárolja a csoport követeléseinek egy részét. A Transelektrónak Székely Péter szerint mintegy ötmilliárd forint azonnali tőkeinjekcióra lenne szüksége a további működéshez.

A múlt pénteki egyeztetésen bejelentették azt is: a gazdasági tárca megvizsgálja, milyen további tőke- és hitelnyújtással segíthet a bajba jutott vállalatnak. Korábban úgy volt, hogy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. is ad majd friss tőkét a cégcsoportnak, a pénteki megbeszélésen azonban már nem volt erről szó. Az állam eddig 22 milliárd forintot költött a csoport fenntartására - ebből 11 milliárd forint az exporthitelek nagysága -, egy korábbi tőkejuttatás eredményeként a holding egyik cégének 42 százalékos tulajdonosa az MFB.