Indiából jöhet a Transelektro-mentőöv

2006.06.24. 16:31
Az indiai Thapar Group veheti meg a csőd szélén álló Transelektro-csoport villamossági cégét - értesült a Magyar Hírlap. A napilap szerint az indiaiaknak csak adósság nélkül kell a magyar vállalat.

A Magyar Hírlap úgy tudja, előrehaladott tárgyalások folynak a Transelektro villamossági üzletágának megvásárlásáról. A napilap szerint az egyik legnagyobb indiai cég, a Thapar Group belgiumi leányvállalata venné meg a Transelektro transzformátor- és kapcsolóberendezés-gyártó üzletágát.

Ha a lap értesülései helytállóak, a Thapar képviselői a héten már Magyarországon tárgyaltak a gyártás átvételéről. A Ganz Transelektro Villamossági (GTV) Zrt.-vel az indiai-belga cég, amely maga is jelentős transzformátorgyártó vállalkozás - már régóta kapcsolatban áll a GTV-vel.

A tárgyalásokról egyelőre nem sok részlet szivárgott ki, ám úgy tudni, az indiaiakat csak az adósságaitól megtiszított GTV érdekelné. Ez azt jelenti, hogy az eladóknak át kellene vállalniuk a cég adósságállományát, ami a Magyar Hírlap szerint nagyjából 12 milliárd forint. A hírek szerint az is felmerült, hogy a Thapar felvásárolná a GTV banki hitelállományát, méghozzá a jelenlegi Transelektro-tulajdonos Vegyépszer öt százalékos árajánlatánál jóval kedvezőbb, negyven százalékos áron.

A Transelektro-csoport az elmúlt két évben mintegy húszmilliárd forintnyi támogatást kapott az államtól export- és hitelgaranciák, valamint közvetlen tőkejuttatások formájában. A korábban családi tulajdonban lévő cégcsoport a magas rendelésállománya ellenére folyamatosan likviditási problémákkal küszködik, így május végére csődhelyzetben nemrégiben olyan hírek láttak napvilágot, hogy június végén megkezdődhet a felszámolása.  • Hírek
  • Támogatások