Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Tízmilliárdokat hozhatna a transzferár megadóztatása

2006.09.04. 06:31
Tízmilliárdos bevételt „csíphetne” el az adóhivatal a transzferárazáson – állítja László Csaba. A volt pénzügyminiszter szerint erre négy-öt éves időtartamon belül lehetne számítani. A cégcsoporton belüli árumozgásokat most elsősorban a nyereség eltüntetésére használják.

A vállalatcsoportok tagjai közötti transzferárazásra épülő adótervezéshez való alkalmazkodással 4-5 éves időtávlatban tízmilliárd forintos nagyságrendben lehetne növelni az államkassza bevételeit – vélekedik László Csaba, a KPMG adópartnere. A Medgyessy-kormány első pénzügyminsztere szerint transzferárak megállapítására akkor van szükség, ha a csoporton belüli jellege miatt nincs piaci ára egy tranzakciónak. Az elszámolási árak megállapításával lehetőség adódik a nyereség csoporton belüli „eltüntetésére” a jövedelmek átcsoportosításával.

Egy vállalkozás számos módon felkeltheti az adóhivatalok transzferárazással foglalkozó munkatársainak figyelmét – mondta László Csaba. Így például gyakran árazzák menedzsmentdíjnak vagy royaltynak a jövedelmet, de a pénzügyi tranzakciók – így például a hitelek, garanciák – és a tanácsadás piaci ártól jelentősen eltérő elszámolása is kiválthatja az ellenőrök érdeklődését.

A kerek összegű átutalások mindig gyanúsak, akárcsak a rendszertelen, nagy összegű banki megbízások, nehezebb bizonyítani ugyanis, hogy rendszeres gazdasági tevékenység áll a tétel mögött. A vállalati tervezők szeretik az összeolvadásokat és felvásárlásokat is kihasználni az adóoptimalizálásra, akárcsak az ingatlanok elavult, könyv szerinti értékén történő tranzakciókat.

A volt pénzügyminiszter szerint az APEH számára a szigorítás lehetséges területei közül leginkább a transzferárazás kiemelt ellenőrzése biztosítaná a legnagyobb nyereséget adott ráfordítás mellett. Ráadásul az adóhivatal mind ez ideig nem is volt igazán „agresszív” ezen a területen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!