Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tízmilliárdokat hozhatna a transzferár megadóztatása

2006.09.04. 06:31
Tízmilliárdos bevételt „csíphetne” el az adóhivatal a transzferárazáson – állítja László Csaba. A volt pénzügyminiszter szerint erre négy-öt éves időtartamon belül lehetne számítani. A cégcsoporton belüli árumozgásokat most elsősorban a nyereség eltüntetésére használják.

A vállalatcsoportok tagjai közötti transzferárazásra épülő adótervezéshez való alkalmazkodással 4-5 éves időtávlatban tízmilliárd forintos nagyságrendben lehetne növelni az államkassza bevételeit – vélekedik László Csaba, a KPMG adópartnere. A Medgyessy-kormány első pénzügyminsztere szerint transzferárak megállapítására akkor van szükség, ha a csoporton belüli jellege miatt nincs piaci ára egy tranzakciónak. Az elszámolási árak megállapításával lehetőség adódik a nyereség csoporton belüli „eltüntetésére” a jövedelmek átcsoportosításával.

Egy vállalkozás számos módon felkeltheti az adóhivatalok transzferárazással foglalkozó munkatársainak figyelmét – mondta László Csaba. Így például gyakran árazzák menedzsmentdíjnak vagy royaltynak a jövedelmet, de a pénzügyi tranzakciók – így például a hitelek, garanciák – és a tanácsadás piaci ártól jelentősen eltérő elszámolása is kiválthatja az ellenőrök érdeklődését.

A kerek összegű átutalások mindig gyanúsak, akárcsak a rendszertelen, nagy összegű banki megbízások, nehezebb bizonyítani ugyanis, hogy rendszeres gazdasági tevékenység áll a tétel mögött. A vállalati tervezők szeretik az összeolvadásokat és felvásárlásokat is kihasználni az adóoptimalizálásra, akárcsak az ingatlanok elavult, könyv szerinti értékén történő tranzakciókat.

A volt pénzügyminiszter szerint az APEH számára a szigorítás lehetséges területei közül leginkább a transzferárazás kiemelt ellenőrzése biztosítaná a legnagyobb nyereséget adott ráfordítás mellett. Ráadásul az adóhivatal mind ez ideig nem is volt igazán „agresszív” ezen a területen.