Ágnes
-1 °C
2 °C

Demján meghódítja Bukarestet

2005.10.07. 09:09
A TriGránit Rt. budapesti és romániai fejlesztésekre készül azon 90 millió dollár felhasználásával, amelyre a Pólus Center eladásával tesz szert. Több variációja van a millenniumi városközpont és Bukarest szívének fejlesztésére is.

Kilencvenmillió dollár vár elhelyezésre, miután ennyiért vált meg a Dipol Holdings Ltd. a Pólus Centertől. A vevő - mint tegnap beszámoltunk - az ING Közép-európai Ingatlanalap. A bevételt a Dipol tulajdonosai Demján Sándor, Péter Munk, illetve Csányi Sándor a millenniumi városközpontra és újabb romániai fejlesztésekre kívánják fordítani. A három ismert üzletember, valamint Nathaniel Rotschild a tulajdonosa a TriGránit Rt.-nek is, amely tehát a Dipol testvércégeként gazdálkodik a tulajdonosok pénzével.

Az ingatlanfinanszírozásban megszokott hiteláttételt feltételezve a fentinél jóval nagyobb, több száz millió eurónyi beruházásra nyílik mód - magyarázta lapunknak Szabó Zsolt, a TriGránit Rt. pénzügyi igazgatója. A pénz egyik helye a cég által folyamatosan épített fővárosi millenniumi városközpont. A teljes beruházás (tehát a már megvalósultakkal együtt) mintegy 800 millió euróba kerül majd. Ezen belül azonban nyitott, hogy a még fejlesztendő területen kongresszusi központ, vagy lakások és irodaházak épülnek-e. Az előbbi az állam döntésén múlik, amelyet a TriGránit kész tervekkel vár. (Az 5000 fő befogadására képes új budapesti kongresszusi központra még nem írták ki az eredetileg őszre tervezett pályázatot, de még ebben a kormányzati ciklusban szeretnék megkezdeni az építkezést.) Ha mégsem lenne szükség a központra, akkor a területen lakásokat, irodákat épít, az eddig elkészült lakások ugyanis jó befektetésnek bizonyultak. Mindezekre szintén vannak már pontos tervei a társaságnak.

Romániában számos nagyváros kínál üzleti lehetőséget a TriGránitnak, Szabó Zsolt Bukarest mellett Kolozsvárt és Constantát emelte ki. A román fővárosban indítandó munkára mintegy húsz jelentkező közül választották ki a TriGránitot, amely neves építészek között keresi az ottani tervek elkészítőit. Bukarestben nagyobb mozgástere van a tervezésnek, mert ott enyhébbek az építési szabályok.

Az 1996-ban nyílt Pólus Center eladása egyébként része volt a tulajdonosi kör stratégiájának. A cég létrehoz és bejárat egy-egy új típusú ingatlant (mint a Bank Center, a Pólus Center vagy a Westend), majd a prototípust mintául használja más, külföldi megbízásaihoz.