Mátyás
-6 °C
1 °C

Kilencmilliárdért kelt el a Transelektro

2006.08.09. 12:56
Szerdán biztossá vált: az indiai Crompton Greaves Ltd. érdekeltségébe került a Transelektro-csoport meghatározó cége, a Ganz Transelektro Villamossági Zrt. A GTV-ért a hollandok 35 millió eurót fizettek, és arra számítanak: az árbevételt már jövőre 50 millió euróra növelik.

A korábbi információknak megfelelően közvetett indiai tulajdonba került a múlt év vége óta folyamatosan likviditási problémákkal küzdő Transelektro-csoport ipari holdingjának legjelentősebb cége, a Ganz Transelektro Villamossági (GTV) Zrt. A vevő az indiai Crompton Greaves Ltd. holland társasága, a Crompton Greaves International (CGI), amely a július 25-én aláírt megállapodás értelmében 35 millió eurót (9,45 milliárd forintot) fizetett a magyar cégért részvényeinek 100 százalékáért.

Az állam is tulajdonos volt

A tranzakciót szerdán jelentette be Eris Van Zele, a CGI belga leányvállalata, a Pauwels-csoport elnök-vezérigazgatója, aki egyben a GTV igazgatóságának új elnöke is. Az üzletember közölte, hogy bár a tulajdonszerzésről már megállapodtak, a magyar részvényesekkel és a hitelező pénzintézetekkel majd csak augusztus 18-án zárják le a szerződést. A Transelektro-cég részvényei a Vegyépszer Zrt., a Resonator Kft. és a Közgép Rt., valamint a Magyar Fejlesztési Bank révén az állam tulajdonában voltak.

A május végére csődközeli állapotba került céget az idei év elején egy kilenc bankból álló konzorcium hárommilliárdos hitelének a segítségével sikerült életben tartani. Az indiai vevőjelölt június végén azt közölte: csak az összesen 12 milliárdnyi hitelállomány nélkül venné át a GTV-t. A hitelező bankokkal kötött egyezségről most azonban Eris Van Zele nem árult el részleteket, azt viszont közölte: a júniusi béreket kifizették, a szállítók és az adóhatóság követeléseinek teljesítéséről pedig megkezdték a tárgyalásokat.

A belga mintát követik

A holland üzletember azt is elmondta: a belga Pauwels a GTV-hez hasonló, nehéz pénzügyi helyzetben volt néhány éve, amikor 2005-ban felvásárolta a Crompton Greaves International. Az azóta eltelt időszakban árbevétele 40 százalékkal nőtt. Hasonló növekedési trendet várnak a GTV-től is, amely reményeik szerint jövőre már ötvenmillió eurós, azaz több mint 13 milliárd forintos árbevételt érhet el.

Eris Van Zele véleménye szerint a Ganz Transelektro Villamossági Zrt. - akárcsak korábban a Pauwels - túlságosan a hazai piacra koncentrált, ezért lemaradt a világpiaci versenyben. A Pauwels rövid idő alatt nemcsak visszanyerte korábbi "formáját", de újított is, így a 2005-2006-os üzleti év konszolidált bevételének több mint felét, 297 millió eurót már az Európán kívüli értékesítése adta. Mind az indiai anyavállalat, mind a Pauwels jelentős megrendelésekkel rendelkezik a villamos energetikai piacon, a Pauwels főleg háromfázisú transzformátor-megrendelésekkel bír, ezért vált számára fontossá a GTV kapacitása.

Az összeomlást kerülték el

Az elmúlt fél évben a Transelektro-csoport ipari holdingjának legjelentősebb vállalata folyamatosan a megszűnés határán volt. Noha az állam több mint húszmilliárd forinttal segítette a Transelektrót az elmúlt két évben, január végén újabb, minden eddiginél komolyabb likviditási nehézségei támadtak az addig Székely Péter tulajdonában lévő cégcsoportnak.

Az állami garancia és az újabb hitelcsomag sem volt elegendő, így a csoport - amely időközben részben a minden kormánnyal jó kapcsolatot ápoló Vegyépszer tulajdonába került, bár a többségi tulajdon az MFB-nek is kellett volna - március végére az összeomlás szélére került. Majd májusban csoportos elbocsátások kezdődtek a cégnél, amely ellen már felszámolási eljárást is indítottak - bár a kérelmet később visszavonta az azt benyújtó szállító -, az indiai vevő megjelenése tehát lényegében a Transelektro teljes csődjét előzte meg.