Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Ügyészségi vizsgálat a Transelektrónál

2006.08.23. 09:54
Ügyészségi vizsgálat indul a hányatott sorsú Transelektrónál - értesült a Magyar Hírlap. A napilap úgy értesült, egy kuvaiti beruházás és annak hitelei miatt indul az eljárás. Ezt egy állami tulajdonú bank kérte, amely tudni véli: a beruházásra több banktól is kölcsönt vett fel, és azt más célokra használta a Transelektro.

A Transelektro a cégcsoport működésének általános költségeit finanszírozta azokból a kölcsönökből, amelyeket több banktól is felvettek ugyanarra a beruházásra - legalábbis ez a gyanúja az állami tulajdonú, exporthitelezéssel foglalkozó Eximbanknak. A pénzintézet ezért az ügyészséghez fordult, amely a Magyar Hírlap információi szerint nyomozást indított az ügyben.

Nemcsak a csoportnál, hanem az azt finanszírozó bankoknál is vizsgálat folyik. A lap szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a csoportnak hitelező hét kereskedelmi bankból ötnél azért kezdett vizsgálódni, hogy kiderítse: azok kellő körültekintéssel jártak-e el a több mint hatvanmilliárd forintos tartozást felhalmazó Transelektro finanszírozása során.

A PSZÁF felhívást is tett közzé a Magyar Tőkepiacban, amelyben arra szólítja fel a CIB, az IC, a KDB, az MKB és az OTP bankokat, hogy "kockázatvállalásuk során minden esetben tartsák be a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket. Ez azt jelenti, hogy bankok egy része nem tartotta magát a hitelezési előírásokhoz, a lap tudni véli, hogy egyes pénzintézetek a Transelektro-hitelekre nagyon alacsony, mindössze harmincszázalékos céltartalékot képzett.