Zelma, Rajmund
7 °C
11 °C

Felépült az első magyar trombitagyár

2002.02.05. 09:37
Évente mintegy 3600 trombita előállítását tervezi a Sternberg Hangszermanufaktúra Kft. a Budaörsön létesített hangszergyárában, amelyet a helyi ipari parkban a napokban adnak át - közölte a Napi Gazdaság. A beruházás kétszázmillió forintból valósult meg. A cég gyártósora Markeukirchenből, a kft. tulajdonosának német gyárából érkezett. A gyárban a német trombitákat készre szerelik és felhangolják, illetve lakkozzák, majd az észak-amerikai és japán piacra exportálják.
Mintegy kétszázmillió forint értékű beruházással Budaörsön indul a napokban Magyarország első rézfúvóshangszer-gyára. A gyár működtetője a Sternberg Hangszermanufaktúra Kft. lesz, amelynek tulajdonosa a JA Musik GmbH, illetve a német társaság alapítójának leszármazottja, Gerard A. Meinl.

Gyártósor az NDK-ból

A német cég 1992-ben vásárolta meg a volt NDK területén hangszerészparadicsomként emlegetett Markeukirchenben lévő rézfúvósgyárat. Az ottani gépek egy része került Magyarországra, a trombitákat nagyüzemi módon továbbra is Markeukirchenben gyártják. A tervek szerint később teljes egészében itt állítanák elő kézműves eljárással a trombitákat.

Amerikai és japán vevők

A Napi Gazdaság értesülései szerint az üzem az első években 15 főt foglalkoztat, köztük hangszerésztanulókat is. A cég elsősorban az észak-amerikai piacra koncentrál, de a japán zenészek körében is megnőtt az érdeklődés az ilyen hangszerek iránt. A Budaörsön gyártandó hangszerek körülbelül félmillió forintba kerülnek majd.

Nálunk eddig csak hegedűgyár volt

Eddig Magyarországon nem működött rézfúvóshangszer-gyár; a háborút megelőzően csak javítást végeztek nálunk, s azt is elsősorban a Sternberg csinálta. Szegeden működik az egyetlen magyar hangszergyár, ott hegedűket készítenek.