Jenő
-2 °C
6 °C

Felépült az első magyar trombitagyár

2002.02.05. 09:37
Évente mintegy 3600 trombita előállítását tervezi a Sternberg Hangszermanufaktúra Kft. a Budaörsön létesített hangszergyárában, amelyet a helyi ipari parkban a napokban adnak át - közölte a Napi Gazdaság. A beruházás kétszázmillió forintból valósult meg. A cég gyártósora Markeukirchenből, a kft. tulajdonosának német gyárából érkezett. A gyárban a német trombitákat készre szerelik és felhangolják, illetve lakkozzák, majd az észak-amerikai és japán piacra exportálják.
Mintegy kétszázmillió forint értékű beruházással Budaörsön indul a napokban Magyarország első rézfúvóshangszer-gyára. A gyár működtetője a Sternberg Hangszermanufaktúra Kft. lesz, amelynek tulajdonosa a JA Musik GmbH, illetve a német társaság alapítójának leszármazottja, Gerard A. Meinl.

Gyártósor az NDK-ból

A német cég 1992-ben vásárolta meg a volt NDK területén hangszerészparadicsomként emlegetett Markeukirchenben lévő rézfúvósgyárat. Az ottani gépek egy része került Magyarországra, a trombitákat nagyüzemi módon továbbra is Markeukirchenben gyártják. A tervek szerint később teljes egészében itt állítanák elő kézműves eljárással a trombitákat.

Amerikai és japán vevők

A Napi Gazdaság értesülései szerint az üzem az első években 15 főt foglalkoztat, köztük hangszerésztanulókat is. A cég elsősorban az észak-amerikai piacra koncentrál, de a japán zenészek körében is megnőtt az érdeklődés az ilyen hangszerek iránt. A Budaörsön gyártandó hangszerek körülbelül félmillió forintba kerülnek majd.

Nálunk eddig csak hegedűgyár volt

Eddig Magyarországon nem működött rézfúvóshangszer-gyár; a háborút megelőzően csak javítást végeztek nálunk, s azt is elsősorban a Sternberg csinálta. Szegeden működik az egyetlen magyar hangszergyár, ott hegedűket készítenek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?