Eufrozina, Kende
11 °C
26 °C

Az OTP a térség legjobb cége

2005.04.08. 15:40
A Euromoney térségi vállalatminőségi listáján a legjobb helyezést az OTP érte el, mely jövedelmező és a szakértők szerint hosszútávon is sikeres lehet. Az első tízben szerepel még a Matáv, a Mol, és az Erste Bank magyarországi érdekeltsége.
Az OTP Bank a legjobb kelet-európai vállalat a Euromoney térségi vállalatminőségi listáján, amelynek első tíz helyezettje között négy magyar cég van. A vezető londoni gazdasági-üzleti magazin áprilisi kiadásában közölt átfogó éves kelet-európai vállalati felmérésben 45 elemző és befektető cég szakértői adtak értékelést összesen 336 térségi vállalatról, minden szektorból.

Jó stratégia

Az összes szempontot figyelembe véve a felmérés részvevői az OTP-t jelölték meg a térség "legmeggyőzőbb és legösszefogottabb üzleti stratégiájú" vállalatának. A megszólaltatott elemzők egyike azt mondta a Euromoney-nak, hogy a legnagyobb magyar bank "pénzügyi eredményei kitűnőek, és ez így maradhat 2005 második felében is".

Megfogalmazódtak ugyanakkor aggodalmak is amiatt, hogy a csökkenő kamatszint esetleg ronthatja a bank eredményességét, de az elemzők szerint az OTP ezt a következő tizenkét hónapban külföldi tevékenységének bővítésével fogja ellensúlyozni.

Az OTP-t más gazdaságelemző csoportok is a térség kiemelkedő teljesítményű vállalatának tartják. A Moody´s Investors Service márciusban jelentette be, hogy valószínű felminősítés céljával felülvizsgálat alá vette az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank Rt. "A2/C plusz" betéti, illetve pénzügyierő-osztályzatait, a cég erőteljes tavalyi teljesítménye, és "kitűnő" pénzügyi alapmutatói miatt. A nemzetközi hitelminősítő akkori londoni közleménye szerint az OTP "nem csupán a magyar bankpiac domináns szereplője, de egész Európában az egyik legjövedelmezőbb bank is egyben".

A többi magyar

A Euromoney áprilisi kiadásában közölt átfogó térségi vállalati ranglista első tíz helyezettje között van az OTP mellett a Matáv (4.), a Mol Rt. (6.), és az Erste Bank magyarországi érdekeltsége (9.). A különböző, szűkebb szempontok szerint rangsoroló alkategóriákban is jó helyezéseket értek el a magyar vállalatok. Az öt legáttekinthetőbb gazdálkodású kelet-európai cég rangsorában a második a Matáv telefonszolgáltató, az ötödik az OTP. A kisebbségi részvényesekkel legjobban bánó cégek listáján a második a Matáv.

A leghasznosabb és leginformatívabb internetes honlapot fenntartó vállalatok élvonalába ugyanakkor egyetlen magyar cég sem került be; a legjobb öt között egy észt és négy lengyel társaság van. A szektorok alapján összeállított rangsorok közül a bank- és pénzügyi szférában az első helyezett OTP mellett bekerült az első tízbe a magyarországi Erste Bank (6.) és az FHB (8.) is.

A legjobb vegyipari vállalat Kelet-Európában a Borsodchem - ez a magyar cég első lett a petrolkémiai alkategóriában is -, a legjobb biztosító a Generali-Providencia Rt., a legjobb olaj- és gázipari cég a Mol Rt., a legjobb gyógyszergyár a Richter Gedeon, a legjobb vezetékes telefonszolgáltató a Matáv a Euromoney által megkérdezett elemzők összesített értékelései alapján.