Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Titokban csökkent hiányt a PM?

2005.07.26. 08:16
Értesülések szerint a korábban tervezettnél több vagyontárgyat értékesít majd a Pénzügyminisztérium, az autópályákat pedig PPP-ben építik majd, hogy tartani lehessen az idei hiánycélt.
A költségvetési egyenleg javítása érdekében az idén újabb sztrádaszakaszok épülnek meg PPP-konstrukcióban, s a korábban tervezettnél több állami vagyontárgy értékesítésére kerül sor – legalábbis erre enged következtetni a kormány Brüsszel felé tett vállalása. Ezekről a tervezett intézkedésekről eddig a Pénzügyminisztérium nem tájékoztatta a hazai közvéleményt.

Túl nagy a hiány

Eddig
Az idén eddig a büdzsé 177,8 milliárd forint bevételre tett szert az autópályák finanszírozási rendszerének változása miatt, míg a 2005. évi költségvetési törvény 148,6 milliárd forinttal számol. Előbb márciusban 125, míg júniusban 52,8 milliárdot fizetett be a Nemzeti Autópálya Rt. a költségvetésbe.
A szaktárca egy hónappal ezelőtt azt közölte: az államháztartás 2005. évi egyenlegét az uniós módszertan szerint 40 milliárd forinttal javítja, hogy a korábban számítottnál több autópálya-szakasz épül magánberuházásként. Ezzel szemben az Európai Bizottság nemrég megjelent, a túlzottdeficit-eljárás keretében közzétett jelentéséből az derül ki, hogy a magyar hatóságok az idei hiánycél teljesítéséhez az állami vagyon értékesítéséből származó további egyszeri bevételekből, valamint újabb PPP-projektekből körülbelül 130 milliárd forintra számítanak.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen vagyontárgyeladásokról és PPP-projektekről van szó, ugyanis a PM többszöri megkeresésre sem reagált. Vélhetően idetartozik, hogy a Kincstári Vagyoni Igazgatósághoz folyamatosan kerülnek újabb ingatlanok a minisztériumoktól és egyéb állami szervektől a feladatracionalizálás következtében, s ezeket fel lehet majd kínálni megvételre. Elképzelhető, hogy az eddig ismerteken kívül további sztrádaszakaszok épülnek meg a magán- és a közszféra együttműködésén alapuló konstrukcióban, így csökkentve az idei hiányt.

Erre szükség is lehet, hiszen a büdzsében már június végére hajszál híján felhalmozódott az egész évre tervezett, pénzforgalmi szemléletű 1023 milliárdos deficit. Amíg azonban a szóban forgó lépések csak az idei egyenleget javítják, ennyivel nagyobb megszorításra lesz szükség jövőre a konvergenciaprogramban vállalt 2,9 százalékos hiánycél teljesítéséhez.