Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Tom Lantos is lobbizik a magyar Szilícium-völgyért

2003.08.14. 11:49
A magyar származású amerikai kongresszusi képviselő, Tom Lantos segítő kezet nyújt a magyar Szilícium-völgynek is nevezett tudásbázis megálmodóinak. A Zsámbéki-medencébe tervezett tudásközpont ideális helyszíne lenne hazánk, vélekedik az amerikai politikus. Most egy 500-600 milli eurós konzorcium létrehozásán fáradoznak.
A Napi Gazdaságnak nyilatkozó Tom Lantos elmondta: neki, aki az amerikai kongresszusban a Silicon Valley és San Francisco képviselője, régi álma, hogy szülőföldjén is létesüljön egy Szilícium-völgy. A világ több pontján próbálkoznak ilyen tudásközpont létrehozásával, de Lantos szerint ebben a régióban Magyarország a legideálisabb helyszín, hiszen nincs még egy ország, amelynek ennyi Nobel-díjasa vagy ilyen erős egyetemei lennének.

Nem az alacsony bérek segítenek

A kongresszusi képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy az Egyesült Államokban a Silicon Valley megszületéséhez sem az alacsony bérek járultak hozzá, hanem a színvonalas egyetemek és az ott élő tehetséges emberek. A Napi Gazdaságnak adott interjúben arról is beszélt, hogy bár a Silicon Valley-ben most komoly nehézségek vannak, ennek ellenére ott minden hónapban több milliárd dollár értékű munka folyik.

"A Zsámbéki-medencében induló tudásközpontú térségfejlesztési projektet reális, húsz évre tervező magyar ötletnek tartom, amit érdemes felkarolni" - fogalmazott a magyar tudásközpont elképzeléséről. Mint mondta, a kongresszusi körzetében található egyebek mellett a már hazánkban is megjelent Oracle cég, amelynek alapítója és elnök-tulajdonosa, Lawrence J. Ellison személyes jó ismerőse. Tom Lantos szerint az ilyen cégek ma már nem az olcsó munkaerő, hanem a megfelelő üzleti környezet miatt jönnek hazánkba.

Indulásra készen állnak

A program, amelynek a támogatásába Tom Lantos is beszállt, egyébként indulásra készen áll, közölte Kenyeres Sándor ötletgazda a Napi kérdésére. A program részeként a húsz évre mintegy háromszáz projektet terveznek, ebből az első 30-35 már indulásra készen van, és már tavasszal aláírtak egy együttműködési megállapodást atz oktatási tárcával, valamint az MTA-val. Jelenleg a terület infrastruktúratervein dolgoznak.

Saját forrásból eddig ötmilliárd

A Talentis-program elindításához már csak a pénzügyi feltételeket kell biztosítani. Kenyeres Sándor erről elmondta: számítanak az Ernst&Young segítségére, amely kizárólagos lehetőséget kapott nagy projektek és nagybefektetők behozatalára. A Napinak adott interjúban szólt arról is, hogy saját forrásaikból eddig ötmilliárd forintot költöttek az előkészítésre és a program elindítására.

Ahhoz azonban, hogy a völgy fogadókész legyen, további 500-600 millió euróra van szükség. "A banki finanszírozáshoz előreláthatóan már ez év október végére, november közepére összeáll egy nagyon jelentős konzorcium" - fogalmazott Kenyeres, hozzátéve: "ez a pénzügyi konzorcium lényegében a már említett első 30-35 projektre alakul".