Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Most még túl sok a luxuslakás

2007.02.28. 08:25
Egyre nagyobb az érdeklődés a luxuslakások iránt, bár a szegmensben még a túlkínálat a jellemző. A hazai és külföldi vásárlók igényesebbek, a lakások színvonala nyugat-európai szintű, az árak azonban még jóval kedvezőbbek.

A lakáspiac egészére jellemző tendenciákkal ellentétben az új építésű lakások ára 2006-ban is az inflációnál nagyobb mértékben emelkedett, és – a piaci igényekkel összhangban – ebben a kategóriában egyre nagyobb szeletet alkotnak a kifejezetten luxus színvonalú, prémium kategóriájú lakások. Bár a szegmensben egyelőre még a túlkínálat a jellemző, a hazai és külföldi vevők egyre növekvő igénye jó növekedési perspektívákkal kecsegtet – tájékoztatta az Indexet a Hypo Alpe-Adria Leasing Zrt.

Építész és hidak száma

Még tart a fellendülés Kelet-Európában
Kelet-Európában még néhány évig eltart a pezsgés az ingatlanpiacon - erre a következtetésre jutott a bécsi RegioPlan legutóbbi felmérésében. A befektetések megtérülését tekintve azonban különbségek vannak az EU-hoz korábban, illetve az idén csatlakozott országokban: miközben Budapesten, Prágában és Pozsonyban csökken a megtérülés - ami már közelíti a nyugati szintet - Bukarestben a kiskereskedelmi ingatlanoknál jelenleg csúcson vannak a hozamok.

A luxusingatlanok eladói ma már itthon is magas minőségi elvárásokkal szembesülnek, ezért a budapesti luxuslakások színvonala minden tekintetben nyugat-európai szintű, miközben áraik továbbra is lényegesen kedvezőbbek.

Keresleti oldalról a lakások elhelyezkedése (budapesti panoráma) alapvető szempont, de az olyan paraméterek mellett, mint például a látható hidak száma, a luxus életvitelt közvetítő egyéb jellemzők – például a beépített anyagok, az elektronikai megoldások, a lakással járó szolgáltatások, vagy éppen az építész személye – is fontosak.

A luxusingatlanok túlnyomórészt ma még a fővárosban koncentrálódnak, a használt lakásokat a belvárosban és a Várnegyedben találjuk, az új építésű luxusingatlanokat a Dunaparton kívül leginkább a budai-kerületek panorámás telkeire (második kerület, Óbuda) építik.

Egyedi finanszírozási feltételek

"A luxusingatlan-finanszírozási elvárások gyakran túllépik a megszokott bankfióki kompetenciákat: amíg a tömeges ingatlanfinanszírozás esetén az ajánlatokat gombnyomással generálják, itt egyedi döntésekre van szükség" – emelte ki Kiss Zoltán, a Hypo Alpe-Adria Leasing Zrt. vezérigazgatója.

A hazai vevőknél a lényegesen nagyobb ingatlanérték és az ebből adódó speciális problémák jelentenek nehézséget. A teljes hiteldíjmutatóra koncentráló finanszírozási ajánlatok – melyekhez a bank által meghatározott és változtatható alapkamatláb, kamatperióduson belül is változó kezelési költségek, valamint változó kamatfelár kapcsolódik – gyakran összehasonlíthatatlanná teszik az egyes konstrukciókat.

Érdeklődő külföldiek

Ezzel egy időben a kategóriájában európai szinten mérsékelt áron kínált budapesti luxusingatlanok iránt a külföldiek (magánszemélyek, tőkebefektetők) lakóingatlan-befektetői érdeklődése is folyamatosan nő. Ez nagyrészt a nyugati trendeket követő penthouse, és loftlakás típusú ingatlanok megjelenésének és terjedésének köszönhető. A külföldi vevőknél azonban a fent említett nehézségeket tetézi az ügyletek jóváhagyási folyamata, és a szerződések idegen nyelvre történő fordításának hiánya is.

A luxusingatlant finanszírozó specialistának gyors döntéshozatali folyamattal, egyedi, átlátható, és kiszámítható konstrukciókkal kell megjelennie. Speciális kezelést igényel a külföldi magánszemélyek finanszírozása. Mindezekre a problémákra 30 millió forint finanszírozott összegtől ma már a hazai piacon is színvonalas megoldások találhatók.

A Hypo Alpe-Adria Leasing Zrt. magyarországi tevékenységét 2005-ben kezdte meg. A magyar leányvállalat fókuszában elsősorban nagy értékű luxuscikkek magánszemélyek részére történő finanszírozása (pl. luxusingatlan, hajó, repülőgép, helikopter, személyautó) valamint nagy értékű vállalati beruházások eszköz-, vagy projekt alapú finanszírozása áll.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!