Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Most még túl sok a luxuslakás

2007.02.28. 08:25
Egyre nagyobb az érdeklődés a luxuslakások iránt, bár a szegmensben még a túlkínálat a jellemző. A hazai és külföldi vásárlók igényesebbek, a lakások színvonala nyugat-európai szintű, az árak azonban még jóval kedvezőbbek.

A lakáspiac egészére jellemző tendenciákkal ellentétben az új építésű lakások ára 2006-ban is az inflációnál nagyobb mértékben emelkedett, és – a piaci igényekkel összhangban – ebben a kategóriában egyre nagyobb szeletet alkotnak a kifejezetten luxus színvonalú, prémium kategóriájú lakások. Bár a szegmensben egyelőre még a túlkínálat a jellemző, a hazai és külföldi vevők egyre növekvő igénye jó növekedési perspektívákkal kecsegtet – tájékoztatta az Indexet a Hypo Alpe-Adria Leasing Zrt.

Építész és hidak száma

Még tart a fellendülés Kelet-Európában
Kelet-Európában még néhány évig eltart a pezsgés az ingatlanpiacon - erre a következtetésre jutott a bécsi RegioPlan legutóbbi felmérésében. A befektetések megtérülését tekintve azonban különbségek vannak az EU-hoz korábban, illetve az idén csatlakozott országokban: miközben Budapesten, Prágában és Pozsonyban csökken a megtérülés - ami már közelíti a nyugati szintet - Bukarestben a kiskereskedelmi ingatlanoknál jelenleg csúcson vannak a hozamok.

A luxusingatlanok eladói ma már itthon is magas minőségi elvárásokkal szembesülnek, ezért a budapesti luxuslakások színvonala minden tekintetben nyugat-európai szintű, miközben áraik továbbra is lényegesen kedvezőbbek.

Keresleti oldalról a lakások elhelyezkedése (budapesti panoráma) alapvető szempont, de az olyan paraméterek mellett, mint például a látható hidak száma, a luxus életvitelt közvetítő egyéb jellemzők – például a beépített anyagok, az elektronikai megoldások, a lakással járó szolgáltatások, vagy éppen az építész személye – is fontosak.

A luxusingatlanok túlnyomórészt ma még a fővárosban koncentrálódnak, a használt lakásokat a belvárosban és a Várnegyedben találjuk, az új építésű luxusingatlanokat a Dunaparton kívül leginkább a budai-kerületek panorámás telkeire (második kerület, Óbuda) építik.

Egyedi finanszírozási feltételek

"A luxusingatlan-finanszírozási elvárások gyakran túllépik a megszokott bankfióki kompetenciákat: amíg a tömeges ingatlanfinanszírozás esetén az ajánlatokat gombnyomással generálják, itt egyedi döntésekre van szükség" – emelte ki Kiss Zoltán, a Hypo Alpe-Adria Leasing Zrt. vezérigazgatója.

A hazai vevőknél a lényegesen nagyobb ingatlanérték és az ebből adódó speciális problémák jelentenek nehézséget. A teljes hiteldíjmutatóra koncentráló finanszírozási ajánlatok – melyekhez a bank által meghatározott és változtatható alapkamatláb, kamatperióduson belül is változó kezelési költségek, valamint változó kamatfelár kapcsolódik – gyakran összehasonlíthatatlanná teszik az egyes konstrukciókat.

Érdeklődő külföldiek

Ezzel egy időben a kategóriájában európai szinten mérsékelt áron kínált budapesti luxusingatlanok iránt a külföldiek (magánszemélyek, tőkebefektetők) lakóingatlan-befektetői érdeklődése is folyamatosan nő. Ez nagyrészt a nyugati trendeket követő penthouse, és loftlakás típusú ingatlanok megjelenésének és terjedésének köszönhető. A külföldi vevőknél azonban a fent említett nehézségeket tetézi az ügyletek jóváhagyási folyamata, és a szerződések idegen nyelvre történő fordításának hiánya is.

A luxusingatlant finanszírozó specialistának gyors döntéshozatali folyamattal, egyedi, átlátható, és kiszámítható konstrukciókkal kell megjelennie. Speciális kezelést igényel a külföldi magánszemélyek finanszírozása. Mindezekre a problémákra 30 millió forint finanszírozott összegtől ma már a hazai piacon is színvonalas megoldások találhatók.

A Hypo Alpe-Adria Leasing Zrt. magyarországi tevékenységét 2005-ben kezdte meg. A magyar leányvállalat fókuszában elsősorban nagy értékű luxuscikkek magánszemélyek részére történő finanszírozása (pl. luxusingatlan, hajó, repülőgép, helikopter, személyautó) valamint nagy értékű vállalati beruházások eszköz-, vagy projekt alapú finanszírozása áll.