Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Tülekedés a pénzpiacon

2006.11.13. 07:40
Meglepő mértéket öltött a külföldi vállalatok Magyarországon bejegyzett határon átnyúló szolgáltatásainak száma: közel 1400 külföldi vállalkozás kapott ilyen lehetőséget, míg az engedélyezett fióktelepek száma 23-ra duzzadt.

Bár az engedélyek több mint felét továbbra is a biztosítók és biztosításközvetítő cégek fedik le, folyamatos növekedés tapasztalható a pénz- és tőkepiaci engedélyek között is, a bejegyzett szolgáltatások pedig általában az anyavállalatok tevékenységét követik. Ugyanakkor az engedélyek számának emelkedése nem jelenti automatikusan a szolgáltatásnyújtás megkezdését - tudta meg a Világgazdaság Binder Istvántól, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének sajtószóvivőjétől.

A felügyelet ugyanis csak regisztrálja az engedélyeket, a cégek tevékenységére nincs rálátása, hiszen az az anyacég székhelye szerinti felügyeletre tartozik. (Kivételt csupán a fogyasztóvédelmi tevékenység jelent, amely továbbra is a PSZÁF hatáskörében maradt.) A fióktelep működtetése ugyanakkor számos előnnyel járhat a leánybanki működéshez képest - közölte Mesterházy György, a Dresdner Bank AG magyarországi fióktelepének vezetője. A korábban leánybanki formában működő hitelintézet a fiókteleppé alakulása óta gyorsabban és személyre-szabottabban tud reagálni az ügyféligényekre, hiszen több szempontból is egyszerűbbé és rugalmasabbá vált a hitelezési procedúra.

További előnyt jelent, hogy a formaváltással jelentősen megnőtt a banki hitelkihelyezés felső korlátja, míg az anyabankkal való teljes integrálódás lehetővé tette olyan funkciók megszüntetését, mint a felügyelőbizottság vagy az igazgatóság. Bár a több mint egyéves működés eredményhatásáról konkrétumokat nem tudott meg a lap, Mesterházy annyit elmondott: a szervezeti struktúra egyszerűsödésének költségcsökkentő hatása érezhető.

Külön érdekesség, hogy a német Dresdner Bank, a belga Fortis Bank, a francia Cofidis és a szintén francia PNB Paribas után két cseh hitelintézet (a FIO és a WPB Capital) jegyzett be fióktelepi működési lehetőséget a felügyelethez. A FIO pénzügyi csoport ennek ellenére egyelőre csupán határon átnyúló szolgáltatást nyújt - közölte Nyitrai Zoltán, a cég vezetője.

Ennek főleg kommunikációs előnyei vannak, hiszen a főleg cseh anyanyelvű elemzők könnyebben teljesítik a beszámolási kötelezettséget a Cseh Nemzeti Bank, mint a magyar felügyeleti szervek felé. Mivel a cég fő profilját alkotó online cseh, nyugat-európai és amerikai értékpapír-kereskedelemre úgy tűnik, megvan a magyar kereslet, így a cég hamarosan megkezdheti a fióktelepi működést is. Ennek eldöntése azonban továbbra is a cégvezetésen múlik.