Klaudia
-3 °C
3 °C

A külföldre utazóknak betesz a gyenge forint

2006.06.22. 12:42
Kevesebb, mint két hét alatt több mint 5, február óta több mint 10 százalékot esett a forint az euróval szemben. A magyar fizetőeszköz gyengülése nemcsak a devizahiteleseknek okozhat komoly károkat, hanem a külföldi utazást tervezőknek is. Akik a teljes társasút díját befizette, csak a külföldi költésein bukik, aki viszont még csak leelőlegezte az utat, lehet, hogy a tervezettnél drágábban nyaralhat. Eddig még nem volt útlemondási dömping, csak tíz százalékos díjemelés esetén léphetünk vissza minimális veszteséggel.

"Nem szeretjük ezt a változást" - mondja a forint árfolyamának jelentős gyengüléséről Bottyán Éva, az Atlasz World Travel utazási iroda ügyvezetője. Miután a magyar fizetőeszköz kevesebb, mint két hét alatt öt és fél, míg február óta már több mint 10 százalékot esett, a külföldi utazások költségei várhatóan jelentősen megemelkednek.

Nem lesz utószezon

Azok, akik már befizették külföldi utazásuk teljes részvételi díját, az eredeti áron utazhatnak, rájuk már nem ró pluszterheket a forint gyengesége (ugyanakkor az őket utaztató, olykor csak 10-15 százalékos haszonkulccsal dolgozó irodák komoly bajba kerülhetnek). Persze a fakultatív programok helyszínen fizetendő díjában és az egyéb helyi költésekben ők is megérezhetik a forint gyengeségét.

Bottyán Éva azt elképzelhetőnek nevezte, hogy a csak előleget fizetőknek a részvételi díj második részletének befizetésekor a tervezettnél többe kerül majd az utazás. A forint árfolyamának gyengesége azonban az egyéni turizmust is sújtja - hívta fel a figyelmet a szakember. Ezt azzal indokolta, hogy valutát az egyéni utazóknak is venniük kell, sokan a helyszínen, devizában fizetik ki a szállást, az utazásuk során például az autópályák használatát vagy a tankolást is valutában kell megfizetni, nem beszélve az egyéb költéseikről (étkezés, ajándékvásárlás, különféle programok részvételi díjai).

A szakember emlékeztetett arra is, hogy évtizedek óta szinte szokássá válik, hogy a nyári szezon kezdetén jelentősen begyengül a magyar fizetőeszköz. Ez az utazók mellett az utazási irodákat is sújtja, főleg a dömpingárakat alkalmazó cégeket. A szakértő szerint ha hosszabb távon marad a 270 forint fölötti euróárfolyam, a most 60-70 ezer forintért meghirdetett utak árait nem tudják tartani az irodák, és az őszi utazást tervezők sem reménykedhetnek utószezoni árakban.

Elkerülhetetlen az áremelés

A forint gyengülése most már olyan mértékű, hogy elkerülhetetlen az utazási díjak emelése - vélekedik az ágazatban érdekelt 250 vállalkozást összefogó érdekképviseleti szervezet, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) elnöke.

Molnár Gabriella szerint átlagos díjemelési mértéket azért nem lehet mondani, mert minden iroda más és más tartalékkal, valamint haszonkulccsal dolgozik. Különbséget jelent az is, hogy az egyes utazásszervezők mit fizetnek forintban és mit euróban a szolgáltatóknak - akik például a szállítást forintban vásárolják a szolgáltatótól, olcsóbban megúszhatják, mint akik euróban.

A MUISZ tagszervezetei egyelőre nem jeleztek tömeges útlemondásokat - mondta Molnár Gabriella, aki szerint ez azért van, mert az utazás egy réteg számára mostanra életformává vált. Az érdekképviseleti szervezet elnöke szerint attól nem kell tartaniuk a csak előleget befizető utazóknak, hogy az irodák tömegesen megemelik a második részlet összegét. Ha az árak tíz százaléknál nagyobb mértékben emelkednek, a jogszabály lehetővé teszi, hogy az ügyfél visszamondja az utat, más esetekben erre az utazási szerződésben biztosított módon van csak lehetőség.

A szakember szerint a dömpingáras cégek mellett a last minute-utaztatók vannak a legnehezebb helyzetben, hiszen ők dolgoznak a legkisebb haszonkulccsal. A külföldre utazási kedv visszaesése a belföldi turizmusnak adhat lendületet.