Viola
-6 °C
-2 °C

Drága a magyarországi landolás a briteknek

2007.02.07. 08:05
Felbukkantak nagyon komoly versenyt támasztó konkurens úti célok is: Lisszabon például rendkívül megerősödött, a konferenciaszervezésben pedig Milánó és Isztambul nyomul. A balti országok népszerűsége egyértelműen növekszik, és továbbra is keményen meg kell küzdeni az örök ellenfél Prágával.

Az elmúlt kétéves eredménnyel szemben tavaly visszaesett mind a vendégek, mind a vendégéjszakák száma - derül ki a KSH legfrissebb adataiból. A kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi és belföldi vendégek által eltöltött éjszakák együttes száma tavaly 3,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A szálláshelyek összes árbevétele folyó áron 5 százalékkal nőtt, miközben a szálláshely-szolgáltatás területén az áremelkedés 6 százalékos volt.

A visszaesést a külföldi turisták vezették, ők 6 százalékkal érkeztek kevesebben, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig 9 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. A visszaesés - január kivételével - az év minden hónapjára jellemző volt, különböző mértékben. A legjelentősebb küldő országok közül a Németországból, Hollandiából, Olaszországból és Nagy-Britanniából érkező állampolgárok vendégéjszakáinak száma 13-17 százalékkal esett vissza.

Ez alapvetően a német és a brit vendégek elmaradásával magyarázható. Az okok között a szakemberek a németországi gazdasági visszaesést említik, a korábbi években utazók közül sokan inkább belföldön töltik szabadságukat, és a cégek is visszavettek rendezvényeik külföldre szervezésétől - és német előrejelzések szerint ebben nem is várható lényeges változás.

A britek pedig a Ferihegyi repülőtér magas szolgáltatási árai miatt ritkítják a fapados járatokkal való Budapestre utazásokat. Mindezekre az őszi zavargások csak rátettek - kommentált a Napi Gazdaságnak Molnár Gabriella, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke. Szerinte az ország vonzereje nem gyengült, sőt a szolgáltatások színvonala emelkedett is, de a külső körülmények nagyon kedvezőtlenül alakultak.

Mindezeken kívül felbukkantak nagyon komoly versenyt támasztó konkurens úti célok is: Lisszabon például rendkívül megerősödött, a konferenciaszervezésben pedig Milánó és Isztambul nyomul. A balti országok népszerűsége egyértelműen növekszik, és továbbra is keményen meg kell küzdeni az örök ellenfél Prágával.

A szállodák belföldi forgalma ugyanakkor jelentősen emelkedett: 8 százalékos volt a vendégek, 10 százalékos pedig a vendégéjszakák számának növekedése. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy számottevően bővült a kínálat, emellett egyre többen utaznak hosszú hétvégére belföldre pihenni - főként a wellnessajánlatok kelendők -, valamint bővült a céges rendezvények száma is. Megfigyelők szerint ez a jelenség nem egyszeri, tendencia látszik kibontakozni ebbe az irányba. A belföldi turizmusban kulcsszerepet játszik, hogy tavaly rekordmértékben (mintegy 25 milliárd forintért) bocsátottak ki és vásároltak üdülési csekket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!