Valér
4 °C
8 °C

A gyenge forint turistacsalogató lehet

2003.06.04. 10:44
Vonzó lehet a külföldieknek a forint mélyrepülése. Lehet, hogy emiatt több utazó látogat hazánkba a nyáron, és valószínű, hogy azok, akik jönnek, többet költenek. Magyarországot eddig is az olcsó országok között tartották számon a németek és az osztrákok. Az előzetes adatok szerint jól jönne a forgalomnövekedés, az év rosszul kezdődött.
Elemzők szerint a gyenge forint elvileg ösztönzi a beutazóturizmust, és visszafogja a kiutazásokat. Ezáltal kétszeresen is az idegenforgalmi mérleg javulásának irányába hat, írja a Napi Gazdaság. Kérdés azonban, hogy csak a gyenge forint lesz-e olyan tényező, amely tartósan növeli a turisztikai eredményeket.

Többet fogyaszt az ide jövő külföldi

"A forintárfolyam utóbbi napokban látott süllyedése jót tehet az idegenforgalomnak, bár a hatás feltehetően nem lesz jelentős" - vélekedik Barcza György, az ING Bank elemzője. A szakértő szerint a kereskedők járhatnak igazán jól, az euróra átszámolt árak ugyanis alacsonyabbak, ez pedig megdobhatja a külföldiek fogyasztását.

Sok függ persze attól, hogy meddig tart a forint árfolyamának mélyrepülése, hiszen egy átmeneti gyengülés aligha gyakorol érzékelhető hatást az idegenforgalmi folyamatokra. Az is kérdéses, hogy a fizetőeszközünk hosszú távú gyengesége jelent-e számottevő forgalomnövekedést. Az előzetes foglalások szerint a Balatonnál például 8-10 százalékos forgalomcsökkenés várható. Ezt önmagában aligha ellensúlyozhatja az olcsó forint.

Az eddigi jelek nem túl biztatóak

Nemcsak a tóparti vállalkozók számíthatnak a tavalyinál rosszabb szezonra. Mint arról korábban hírt adtunk, a fővárosi hotelek jobbára üresen álltak az év első hónapjaiban, az átlagos kihasználtság az ötven százalékot sem érte el. A szállodások, akik a két évvel ezelőtti ár 80-90 százalékáért kínálják most a szobákat, legfeljebb abban reménykedhetnek, hogy az augusztusi Forma-1-es hétvégén ismét kitehetik a megtelt táblát.

Idén ugyanis ismét van versenyképes (sőt, a pontversenyben jelenleg vezető) finn pilóta a mezőnyben, márpedig a finnek, amikor van valakiért szurkolni, szép számban érkeznek a Magyar Nagydíjra. Rontja viszont a helyzetet, hogy főként a magasabb kategóriákban évek óta bővül a szobakínálat, és ez idén sem lesz másként. A következő hónapokban újabb szállodák, a Roosevelt téri Four Seasons, valamint az egykori New York palotában kialakított luxushotel megnyitása várható. Ez a kínálatbővülés rövid távon még nehezebb helyzetbe hozhatja a szállodásokat.

Előkelő helyen hazánk

Tovább gyengül a forint
A vártnál kedvezőbb májusi államháztartásihiány-adatok csak átmenetileg erősítették a forintot, szerdán reggel ismét gyengén nyitott. Nyitáskor 254,30 forinton kereskedtek az euróval, az első negyedórában már 256,60 forintig erősödött, pedig kedden délután még 253,50 forintot ért. A nagy kereslet hatására a nap folyamán akár a 260 forintos árfolyamot is elérheti az euró árfolyama. Javult a dollár árfolyama is: reggel 218 forint körül jegyezték a kedden délutáni 216,20 forintos árfolyamhoz képest.

Az euró vásárlóereje szempontjából Magyarország eddig is előkelő helyen szerepelt. "Kérdés, hogy innen van-e még hová javulni" - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Lombosi Gábor, a Magyar Szállodaszövetség főtitkára. Az osztrák jegybank által készített listán Magyarország a második helyen szerepel Törökország mögött, így az osztrákok és a németek már eleve "beárazzák" Magyarország olcsó voltát.

Ennek viszont megvan az a hátránya, hogy biztos: a forint mostani esése alapvetően befolyásolni tudja az utazásokat. Az persze kétségtelen, hogy pr-kampányt lehet alapozni erre a tényre. Galla Gábor, a Magyar Turizmus Rt. vezérigazgatója úgy véli, hogy amennyiben tartós - legalább néhány hetes - lesz a magyar deviza mélyrepülése, úgy már érzékelhető lesz a kedvező hatás. A már kiajánlott és visszaigazolt foglalások révén az idegenforgalmi vállalkozások nagyobb forintbevételhez juthatnak, ami a vezérigazgató szerint legalább részben ellensúlyozza az elmúlt másfél év kedvezőtlen profittendenciáit.