Auguszta
-3 °C
2 °C

Májusban sem jöttek a turisták

2003.06.06. 11:45
Az első öt hónapban csak 46 százalékos volt, és májusban is éppen csak átlépte az ötvenet a szállodák szobafoglaltsága. Vidéken nőtt, a fővárosban viszont csökkent a vendégéjszakák száma a tavaly májusihoz képest. A múlt hónapban az áprilisinál is gyengébb volt a forgalom. Főként a főváros turisztikai mutatói romlottak.
Az év első öt hónapjában a magyarországi szállodák átlagos szobafoglaltsága 46 százalékos volt. A bruttó szobaárbevétel és a vendégéjszakák száma a budapesti szállodákban különböző mértékben esett vissza, míg a vidéki szállodákban növekedett az előző év azonos időszakához képest - jelentette a KSH.

A magasabb kategóriában jobbak a mutatók

Májusban egyébként visszaesett a szobafoglaltság. Az áprilisi 55 százalékról 52,9 százalékra csökkent a szállodák kihasználtsága. Az öthavi átlagos értéktől magasabb szobakapacitás-kihasználtságot értek el a budapesti, illetve a legmagasabb kategóriájú vidéki szállodák.

Az árak nőttek, a bevétel csökkent

Egy szállodai szoba bruttó átlagára az első öt hónapban átlagosan 13 ezer, májusban 14,6 ezer forint volt. Májusban a gyenge forgalom ellenére az érvényesített átlagár - a vidéki négy- és ötcsillagos egységek kivételével - minden vizsgált kategóriában emelkedett áprilishoz képest.

Az adatgyűjtésbe bevont szállodák bruttó szobaárbevétele a vizsgált hónapokban Budapesten jellemzően visszaesett, míg vidéken növekedett 2002 azonos időszakához képest. A csökkenés Budapesten az ötcsillagos egységekben volt a legnagyobb, 19 százalék, a háromcsillagos házakban pedig a legkisebb, 3 százalék.

Kevesebb éjszakát töltöttek itt a vendégek

Az eltöltött vendégéjszakák száma - a bruttó szobaárbevételhez hasonlóan - a budapesti szállodákban visszaesett, vidéken ugyanakkor 1-5 százalékkal növekedett. Országos átlagban a vendégéjszakák száma 3 százalékkal esett vissza az előző év első öt hónapjához képest.