Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Milliárdokkal csökkentek a turisztikai bevételek

2003.06.12. 11:20
Az idei első négy hónapban a kereskedelmi szálláshelyek árbevétele csaknem egymilliárd forinttal volt kevesebb, mint tavalyi - olvasható a statisztikai hivatal csütörtökön kiadott jelentésében. A vendéglátásból származó árbevétel március végéig két és fél milliárd forinttal maradt el a múlt évitől. A külföldi vendégek száma négy százalékkal csökkent. A Balatonnál a tavalyinál kicsit jobbnak ígérkezik a szezon.
A KSH csütörtöki, turizmusról készített jelentése szerint az első négy hónapban 3,4 millió éjszakát töltöttek a vendégek a kereskedelmi szálláshelyeken. Ez egy százalékkal kevesebb a tavalyi első négy hónap mutatójánál. A vendégek száma ugyancsak csökkent.

Szállás- és vendéglátóhelyek: mínusz 3,5 milliárd

A kereskedelmi szálláshelyek április végéig 18,3 milliárd forint szállásdíj-bevételt értek el. Ez folyó áron öt százalékos, vagyis nagyjából 960 millió forintos csökkenés az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szálláshelyek összes bevétele 38 milliárd forint volt, mintegy négyszázmillióval kevesebb a tavalyinál.

A vendéglátásból az első negyedévében 94 milliárd forint árbevétel származott. A forgalom volumene 2,6 százalékkal volt alacsonyabb az előző év hasonló időszakánál. Ez azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek bevétele körülbelül két és félmilliárd forinttal volt alacsonyabb, mint tavaly.

A szálláshelyek és vendéglátóegységek forgalma így összesen mintegy 3,5 milliárddal mérséklődött. Ez azért különösen megdöbbentő, mert az ágazatban átlagosan kilenc százalékkal emelkedtek az árak.

Még mindig külföldiekre várva

A KSH csütörtöki, turizmusról készített jelentése szerint az első négy hónapban 3,4 millió éjszakát töltöttek a vendégek a kereskedelmi szálláshelyeken. Ez egy százalékkal kevesebb a tavalyi első négy hónap mutatójánál. A belföldi vendégek 1 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek a szálláshelyeken január és április között, mint egy évvel korábban.

A visszaesést továbbra is a külföldi turisták elmaradása okozza: Ázsiából 35, az amerikai kontinensről 14 százalékkal kevesebben utaztak ide, mint tavaly. Az idén április végéig a kereskedelmi szálláshelyek külföldi vendégeinek száma 4 százalékkal csökkent. A külföldi vendégek 1,8 millió éjszakát töltöttek el a különféle szálláshelyeken, ami 5 százalékos visszaesést jelent 2002 első négy hónapjához képest. A külföldiek az egyes szállodakategóriákban 4-12 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek.

A kiutazók száma nőtt

Miközben a hozzánk érkező turisták száma folyamatosan csökken, a magyarok külföldre utazási kedve nőtt. A kiutazó turisták száma 15, az általuk eltöltött éjszakáké 14 százalékkal emelkedett. A kiutazó turisták 68 százaléka a közelbe, Ausztriába, Olaszországba, Franciaországba vagy Szlovákiába ment.

Biztató a balatoni idénykezdet

A Balaton északi partján a kempingekben 2 százalékkal haladta meg az áprilisi idénykezdet óta a vendégek száma a tavalyit. A déli parton körülbelül ugyanannyian fordultak meg eddig, mint a múlt évben - közölte az MTI. A Balatontourist Rt.-nél és a Siotour Rt.-nél úgy tájékoztattak, hogy eddig az előrendelés 7 százalékkal haladja meg az elmúlt évit.

A Balatontourist szálláshelyeinek előértékesítése hét százalékkal magasabb, mint a tavalyi. A dánok 56, a hollandok 9 százalékkal többen foglaltak előre táborhelyet. A németeknél a visszaesés a múlt évhez képest 12 százalékos. A déli parti előrendelésekről Halmos Gábor, a Siotour vezérigazgatója a távirati irodának elmondta: a németeké mintegy 10 százalékkal kevesebb a tavalyinál. A hollandok viszont 5 százalékkal többen foglaltak le előre szálláshelyet, és jelentős a belföldi forgalom növekedése.