Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Hűtlen külföldi turisták

2003.08.11. 10:40
Az első félévben 7,1 millió éjszakát töltöttek el a turisták a magyarországi szálláshelyeken. Ez három százalékkal elmarad a tavalyi eredménytől. A szállásdíj-bevételek folyó áron két százalékkal csökkentek, és ugyanilyen mértékben mérséklődött a szállodák kihasználtsága is, amely így csupán negyven százalékos.
Az év első felében 1,2 millió külföldi vendég 3,9 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek és a vendégéjszakák száma hét százalékkal mérséklődött az előző év első feléhez képest. A külföldi vendégek minden szállástípusban kevesebb éjszakát vettek igénybe, mint az előző év azonos időszakában - közölte a KSH.

Az ifjúsági szállók forgalma megfeleződött

A visszaesés mértéke 6 és 10 százalék között mozgott az egyes szállástípusokban, kivéve az ifjúsági szállókat, ahol 43 százalékot tett ki. A régiók közül Dél-Dunántúlon egyötöddel, Közép-Dunántúlon és Észak-Magyarországon 13-14%-kal csökkent a külföldivendég-éjszakák száma. A többi régiót 3-5 százalékos visszaesés jellemezte.

Kevesebb amerikai és német, több dán

Az európai országokból összességében öt, az Európai Unióból hét százalékkal regisztráltak kevesebb vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyek. Kisebb-nagyobb mértékű csökkenés tapasztalható az osztrák, a brit, a holland, a német, a spanyol és az olasz állampolgárok hazánkban lefoglalt éjszakáinak tekintetében - derül ki a statisztikai adatokból. A német és amerikai vendégek aránya egyaránt tíz-tíz százalékkal esett vissza.

Növekedés figyelhető meg a Franciaországból, a Dániából, az Oroszországból, a Romániából, valamint a Svédországból érkező vendégek forgalmában, ezek az országok azonban jóval kisebb volument képviselnek a külföldivendég-forgalomban. Az ázsiai országokból látogató vendégek közel egyharmadával, az amerikai földrészről érkezők egytizedével töltöttek el kevesebb éjszakát az előző év január-júniushoz képest.

Kicsivel több belföldi vendég

A vizsgált időszakban 1,4 millió belföldi vendég érkezett a kereskedelmi szálláshelyekre, akik 3,2 millió vendégéjszakát töltöttek el. A növekedés két százalékos mind a vendégek, mind a vendégéjszakák tekintetében a tavalyi év első feléhez képest. A KSH közlése szerint a belföldi vendég-éjszakák száma a szállodákban három százalékkal nőtt, szemben a panziók hét százalékos visszaesésével.

A többi szállástípusban - az ifjúsági szállók kivételével - kisebb-nagyobb élénkülés figyelhető meg a vendégéjszakákat tekintve. Három régióban (Nyugat-, Közép-Dunántúlon és Dél-Alföldön) a vendégéjszakák száma jelentős mértékben (7, 13, illetve 18 százalékkal) megélénkült.