Benedek
-5 °C
5 °C

Jönnek a külföldi turisták

2005.02.11. 08:56
Tavaly több mint hárommillió külföldi turista érkezett, összesen tízmillió vendégéjszakát eltöltve a hazai szállodákban. A legkeresettebb a három- és négycsillagos szállodatípus volt.
Tavaly a kereskedelmi szálláshelyeken több külföldi, viszont kevesebb belföldi vendég fordult meg, mint 2003-ban - adta hírül a KSH. Január-decemberben a kereskedelmi szálláshelyekre 3,2 millió külföldi vendég érkezett, akik 10,3 millió vendégéjszakát töltöttek el.

Több vendég

A vendégek száma tíz, az éjszakák száma négy százalékkal nőtt az előző évhez képest. Ezzel szemben a belföldiek száma két százalékkal, 3,2 millióra, az általuk eltöltött éjszakáké pedig 4 százalékkal, 8,1 millióra csökkent 2003-hoz képest.

Tavaly decemberben a kereskedelmi szálláshelyek közül 662 szálloda, 848 panzió és 325 egyéb típusú egység (turistaszálló, ifjúsági szálló, üdülőház és kemping) működött. A legfontosabb küldő országok közül Németországból és Ausztriából kevesebb, míg Olaszországból, az Egyesült Királyságból és az USA-ból több vendég érkezett.

A külföldiek körében a négy- és háromcsillagos szálloda volt a legkedveltebb szállástípus, de a gyógyszállodákban is 12 százalékkal több vendég fordult meg. A belföldiek körében a szállodai forgalom csupán kismértékben emelkedett, míg a gyógyszállodák harmadával többen fordultak meg.