Mihály
2 °C
16 °C

Jönnek a brit és japán turisták

2005.08.11. 11:06
Tíz százalékkal több, közel másfél millió külföldi vendég érkezett 2005 első fél évében a kereskedelmi szálláshelyekre a tavalyi év hasonló időszakához képest, derül ki a KSH legfrissebb felméréséből. A Balatonnál és a Tisza-tónál visszaesés figyelhető meg.

Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter tájékoztatóján jelezte: 1999 óta a legjobb első fél évét produkálta a hazai turizmus a regisztrált vendégéjszakák száma alapján. Legnagyobb mértékben az angolok, kínaiak, japánok, írek növelték itt-tartózkodásukat 2005 első hat hónapjában 2004 hasonló időszakához képest. Az Egyesült Királyságból érkezők által eltöltött vendégéjszakák száma 74 százalékkal emelkedett, a japánokról kimutatott 109 ezres adat pedig 31 százalékkal több mint 2004 első felében. A 16 ezer, kínaiak által eltöltött első félévi éjszaka 80 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

A legnagyobb piac, Németország esetében azonban továbbra is csökkenés tapasztalható. Az onnan érkezők által eltöltött vendégéjszakák száma 2,5 százalékkal, 1,36 millióra csökkent. A nagy küldő országok: az olaszok, a franciák és az osztrákok esetében nincs jelentős változás.

Budapest, Budapest

A hazai régiók közül kiemelkedik a főváros, ahol 12 százalékot meghaladó vendégéjszakát mértek a külföldiek körében. A Balatont viszont továbbra is hanyatlás jellemzi: a külföldiek által eltöltött éjszakák száma ugyanis 11 százalékos visszaesést mutat. Mindezt egyelőre az sem ellensúlyozza, hogy a belföldiek körében 8 százalékos emelkedést regisztrált a KSH.

Nem megy túl jól az észak-alföldi régiónak sem, ahol a kül- és belföldiek forgalma is visszaesett, de jelentősen, több mint 20 százalékkal csökkent a forgalom a Tisza-tónál is az év első felében. Galla Gábor, a Magyar Turizmus Rt. vezérigazgatója úgy véli: két jó nyári hónap - július és augusztus - akár ellensúlyozhatja is az eddigi mérséklődést. A vezérigazgató jelezte: a csökkenésben vélhetően szerepet játszik a magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtó szállodák hiánya.

Menő csillagok

Márpedig a legnagyobb növekedést a szállástípusok közül a három- és ötcsillagos hotelek érték el a vizsgált időszakban. Ráadásul nemcsak a kül-, hanem a belföldiek száma is jelentősen emelkedett az említett kategóriájú szállodákban. A hoteleken belül a gyógy-, wellness- és apartmanszállodák teljesítettek a legjobban. A wellnesshotelekben több mint duplájára emelkedett a magyar vendégek száma.

Kolber István hangsúlyozta: a belföldi forgalomból származó szállásdíj-bevételek 30,5 százalékkal emelkedtek az első fél évben az előző év hasonló időszakához képest. Mindez azzal magyarázható, hogy a hazai turisztikai piac minőségorientálttá válik, amelyet egyre többen vesznek igénybe - véli a tárca nélküli miniszter.