Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jönnek a brit és japán turisták

2005.08.11. 11:06
Tíz százalékkal több, közel másfél millió külföldi vendég érkezett 2005 első fél évében a kereskedelmi szálláshelyekre a tavalyi év hasonló időszakához képest, derül ki a KSH legfrissebb felméréséből. A Balatonnál és a Tisza-tónál visszaesés figyelhető meg.

Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter tájékoztatóján jelezte: 1999 óta a legjobb első fél évét produkálta a hazai turizmus a regisztrált vendégéjszakák száma alapján. Legnagyobb mértékben az angolok, kínaiak, japánok, írek növelték itt-tartózkodásukat 2005 első hat hónapjában 2004 hasonló időszakához képest. Az Egyesült Királyságból érkezők által eltöltött vendégéjszakák száma 74 százalékkal emelkedett, a japánokról kimutatott 109 ezres adat pedig 31 százalékkal több mint 2004 első felében. A 16 ezer, kínaiak által eltöltött első félévi éjszaka 80 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

A legnagyobb piac, Németország esetében azonban továbbra is csökkenés tapasztalható. Az onnan érkezők által eltöltött vendégéjszakák száma 2,5 százalékkal, 1,36 millióra csökkent. A nagy küldő országok: az olaszok, a franciák és az osztrákok esetében nincs jelentős változás.

Budapest, Budapest

A hazai régiók közül kiemelkedik a főváros, ahol 12 százalékot meghaladó vendégéjszakát mértek a külföldiek körében. A Balatont viszont továbbra is hanyatlás jellemzi: a külföldiek által eltöltött éjszakák száma ugyanis 11 százalékos visszaesést mutat. Mindezt egyelőre az sem ellensúlyozza, hogy a belföldiek körében 8 százalékos emelkedést regisztrált a KSH.

Nem megy túl jól az észak-alföldi régiónak sem, ahol a kül- és belföldiek forgalma is visszaesett, de jelentősen, több mint 20 százalékkal csökkent a forgalom a Tisza-tónál is az év első felében. Galla Gábor, a Magyar Turizmus Rt. vezérigazgatója úgy véli: két jó nyári hónap - július és augusztus - akár ellensúlyozhatja is az eddigi mérséklődést. A vezérigazgató jelezte: a csökkenésben vélhetően szerepet játszik a magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtó szállodák hiánya.

Menő csillagok

Márpedig a legnagyobb növekedést a szállástípusok közül a három- és ötcsillagos hotelek érték el a vizsgált időszakban. Ráadásul nemcsak a kül-, hanem a belföldiek száma is jelentősen emelkedett az említett kategóriájú szállodákban. A hoteleken belül a gyógy-, wellness- és apartmanszállodák teljesítettek a legjobban. A wellnesshotelekben több mint duplájára emelkedett a magyar vendégek száma.

Kolber István hangsúlyozta: a belföldi forgalomból származó szállásdíj-bevételek 30,5 százalékkal emelkedtek az első fél évben az előző év hasonló időszakához képest. Mindez azzal magyarázható, hogy a hazai turisztikai piac minőségorientálttá válik, amelyet egyre többen vesznek igénybe - véli a tárca nélküli miniszter.