Gusztáv
3 °C
7 °C

Fideszes áfasaga: harmadik nap, harmadik hiba

2008.04.30. 13:07
Folytatódik a fideszes élelmiszeráfa-csökkentési saga. Két fideszes képviselő hétfőn talán tévedésből nem sorolta a kedvezményes áfakörbe a kenyeret, a gabonalisztet és a darát, szemben az összes többi alapvető élelmiszerrel. Most ezt észrevették, de nem az eredeti javaslathoz nyújtanak be egy módosítót, hanem inkább még egy törvényjavaslatot beadtak a parlamenthez. Így elméletileg előfordulhatna, hogy a két féloldalas javaslatuk közül csak egyik megy át az Országgyűlésen és eredeti szándékuk nem valósul meg teljes mértékben.

Igen aktív ezen a csonka héten Turi-Kovács Béla és Kékkői Zoltán, a két fideszes képviselő, akik hétfőn lényegében elindították az áfalavinát. A hét első munkanapján nyomban két törvényjavaslatot is benyújtottak bizonyos élelmiszerek áfacsökkentésére vonatkozóan - a másodikkal az elsőt írták felül, korrigálva azt a hibát, hogy az első indítványban nem rendelkeztek arról, mikor lépjen életbe az áfacsökkentést -, ma pedig egy újabb indítványt terjesztettek az Országgyűlés elé. Ne feledjük: hétfőn késő délután párttársuk, Font Sándor több ponton is eltérő, de a lényegét tekintve azonos indítványt nyújtott be a Ház elé.

A volt kisgazda Turi-Kovács és társa most is voltaképpen az első, illetve az azt felülíró második indítványukat javítja tovább ezen mai új javaslattal. Az általuk jegyzett hétfői dokumentum az alapvető élelmiszerek egy részénél szállítaná le az áfakulcsot a mai 20-ról 5 százalékra. Az ellenzéki honatyák azonban rejtélyes módon kifelejtették az érintett körből az alapvető élelmiszernek számító kenyeret, a gabonalisztet és a darát. Ma dél körül benyújtott javaslatukkal nem tesznek mást, mint ezt a három terméket az 5 százalékos áfakörbe kívánják sorolni, ám a hétfői indítványukkal oda sorolni kívánt termékeket nem kívánják a kedvezményes adómérték alá besorolni.

Vélhetően az a megfontolás állhat a mai lépés mögött, hogy ezt a három terméket is a kedvezményes kulcs alá akarják sorolni, hasonlóan a fenntartott hétfői javaslatukhoz. Így azonban két indítvány is él, elméletileg erről a két indítványról külön tárgyalhat a parlament, így két szavazást is tarthatnak. Így elméletileg előfordulhatna, hogy az egyiket megszavazza a Ház, míg a másikat nem, ezért csak az alapvető élelmiszerek egy része kerülne csak a kedvezményes áfakörbe - ami feltételezhetően a benyújtók szándékával ellentétes volna. Ezt úgy küszöbölhetnék ki, ha nem új indítványt nyújtanak be, hanem a mai javaslatot a hétfői tárgyalása során módosító indítványként nyújtanák be.

Érdekesség még, hogy saját hétfői elképzelésükhöz sem tartják magukat. A hétfői indítvány a törvényjavaslat kihirdetése után 45 nappal léptetné életbe az 5 százalékos kedvezményes áfakulcsot az érintett körben, a mai dokumentumban azonban már 30 napos átfutási idő szerepel.

Ahogyan saját hétfői indítványaikban - és ahogyan Font Sándor fideszes képviselőtársuk a maga javaslatában -, úgy ebben a javaslatban is hallgatnak arról, hogy az intézkedés bizony költségvetési bevételkieséssel járna. Annak ellentételezését meg sem kísérlik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!