Piroska
-2 °C
5 °C

Idén kevesebb turista érkezett

2003.11.10. 11:31
Január-szeptemberben a kereskedelmi szálláshelyekre érkező vendégek száma egy százalékkal, a vendégéjszakáké három százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.
A kereskedelmi szálláshelyek által elért szállásdíjbevétel 68,7 milliárd forintot tett ki január-szeptemberben, ami folyóáron két százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 45 százalékos volt, két százalékponttal alacsonyabb, mint tavaly az első kilenc hónapban.

A kereskedelmi szálláshelyeken augusztusban 1,1 százalékkal több, az első nyolc hónapban 3,1 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek, mint 2002 azonos időszakában. Az idén a harmadik negyedév végéig 2,3 millió külföldi vendég érkezett a kereskedelmi szálláshelyekre, ahol 8,1 millió vendégéjszakát töltöttek. A vendégek száma 6 százalékkal, a vendégéjszakáké 7 százalékkal volt kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

Több belföldi vendég

A KSH jelentése szerint a külföldi vendégforgalom hanyatlása mindegyik kiemelt üdülőkörzetben és Közép-Magyarország kivételével minden tervezési-statisztikai régióban jelentkezett. Az Európai Unióból 5 százalékkal kevesebb vendég 7 százalékkal kevesebb éjszakát töltött el a harmadik negyedévben. Január-szeptemberben a kereskedelmi szálláshelyekre érkező 2,6 millió belföldi vendég 6,7 millió éjszakát vett igénybe. A belföldi vendégek száma 3 százalékkal, a vendégéjszakáké 2 százalékkal nőtt.

Alacsonyabb bevétel

Az első kilenc hónapban a kereskedelmi szálláshelyek 68,7 milliárd forint szállásdíj-bevételt értek el, ami folyóáron két százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyek üzemeltetésében lévő vendéglátóegységek bevétele az előző évihez hasonlóan alakult, míg az egyéb szolgáltatásokból származó bevételek 3 százalékkal növekedtek. A szálláshelyek összességében 126,1 milliárd forint árbevételt értek el, ami megegyezik az egy évvel korábbival.

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ág együttes fogyasztói árindexe január-szeptemberben 108,8 százalék volt, ezen belül a vendéglátás területén 9 százalékos, a szálláshely-szolgáltatás területén 7 százalékos áremelkedést mértek január-szeptemberben az előző év azonos időszakához képest.

Ugyanannyi határátlépés

Az első kilenc hónapban az előző évivel megegyező számú, 24,2 millió külföldi határátlépést regisztráltak. A külföldi állampolgárok határátlépéseinek száma a horvát, a szerb és az ukrán határszakaszon csökkent, a többi részen kisebb-nagyobb mértékű növekedést mértek. A magyar állampolgárok határátlépéseinek száma 14 százalékkal növekedett és megközelítette a 11 millió alkalmat. A magyar állampolgárok a szerb határszakasz kivételével mindenütt több alkalommal lépték át az országhatárt, mint az előző év azonos időszakában.