Gerzson
-3 °C
2 °C

Visszaesett a turistaforgalom

2006.08.07. 10:06
Ellentmondásosan ítélik meg az ágazat képviselői a magyar turizmus idei teljesítményét, de abban egyetértenek, hogy a tavalyit nem lehet megismételni.
Mintha nem is ugyanarról az évről, illetve országról volna szó, olyan eltérően ítélték meg a turisztikai ágazat idei eddigi eredményeit a Napi Gazdaság által megkérdezett piaci szereplők, abban azonban többnyire egyetértenek, hogy nem ez lesz a magyar idegenforgalom legjobb éve. A fővárosban az első félévben enyhén visszaesett a forgalom, de ez várható volt a tavalyi 20 százalékos növekedés után - nyilatkozta Szabó József, a Hunguest Hotels Zrt. értékesítési igazgatója. Csökkent az érdeklődés Budapest iránt, ráadásul a vendégek szívesebben választják az olcsóbb szállodákat, panziókat, az üzleti és a konferenciaturizmus viszont a tavalyi szinten marad - árnyalta a képet Horváth Réka, az Accor-Pannonia Hotels Rt. marketingmenedzsere.

Kevesebb a német

A KSH első féléves mutatószámai is a kihasználtság egyszázalékos visszaesését jelezték; Budapesten a szállodák kategóriájától függően 3-6 százalékos volt a csökkenés. Negyedével kevesebb német érkezett az országba, a brit turisták száma megegyezett a tavalyival, több lett a francia, a spanyol és a görög vendég - de nem tudták ellensúlyozni a németek elmaradását. Az augusztusi értékesítést a külföldi szabadságolások sem növelték és a Forma-1 is csak 5 százalékos forgalombővülést hozott. A foglaltsági adatok viszont néhány százalékponttal meghaladják a tavalyi szintet, így az utószezonnal együtt ígéretes három hónap jöhet - tette hozzá az előzőekhez Horváth Réka.

Balaton és Budapest is sokat bukott

Lényegesen borúsabb képet fest az ágazatról Molnár Gabriella, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke. Szerinte kedvezőtlenül alakult a szezon eddig eltelt része mind a beutazások, mind pedig a kiutazások szempontjából. A beutazások különösen rosszul festenek, az egy évvel korábbihoz képest hozzávetőleg 30 százalékos visszaesést regisztráltak a szervezett, csoportos látogatók esetében. A szállodák képviselőivel annyiban egyetért, hogy a legnagyobb csökkenés a német turisták körében következett be, s ezt a többi reláció növekedése nem tudta ellensúlyozni. Az elmaradás egyaránt érzékelhető a két legnagyobb vonzerejű magyarországi turistacélpontban, a Balaton környékén és Budapesten is - állítja. Nem javított a helyzeten sem a forint gyengébb jegyzése, sem pedig a kánikula, pedig elvileg mindkettőnek a beutazó turizmust kellene segítenie.

A szövetség szerint a szezon hátralévő részében nem várható lényeges változás; figyelmeztető jel, hogy még a hétvégén is voltak üres szállodai szobák Budapesten, holott a Forma-1 idején erre nemigen volt példa. A kiutazásokat tekintve stagnálást hozott az eddig eltelt időszak, noha soha nem látott kínálatot vonultatnak fel az irodák. Ehhez azonban nem társul a kereslet növekedése, igaz, az irodák nem engednek az árakból, sőt tavalyhoz képest - alapvetően a gyengébb forint miatt - átlagosan 5 százalékos áremeléssel éltek, mivel a katalógusárakat nagyjából a tavaly év végi árfolyamokon állapították meg.

A fapados turista jó turista

Az első hét hónapban a tavalyihoz hasonló forgalmuk volt a vendéglősöknek - mondta a lapnak Váradi Szabó Balázs, a Kárpátia étterem marketingvezetője. A 2005-ös növekedést már nem lehet megismételni, az idén stagnálás vagy szerény bővülés jellemzi majd a piacot, ami a jelenlegi körülmények között jó eredménynek mondható. A fapadosokkal érkező turisták viszont a vendéglátósoknak is príma üzletet jelentenek, mert jóval többet költenek, nyitottabbak, és szívesen próbálnak ki új helyeket. Váradi Szabó Balázs megjegyezte, a Forma-1 már régóta nem hoz akkora többletet az éttermeknek, mint négy-öt évvel ezelőtt, az idei szeptember-október azonban szerinte is erős lehet - ha továbbra is nagy számban érkeznek a bőkezű angol, francia és olasz turisták -, bár a megszorítások a belföldi forgalmat visszavethetik.

Az év eddigi részében - ha egy eseményhez kell kötni - a Forma-1 hozta a legnagyobb tömeget Magyarországra, a Sziget-fesztivál áll a második helyen, a harmadik a Tavaszi Fesztivál - tájékoztatta a Napi Gazdaságot Galla Gábor, a Magyar Turizmus Rt. vezérigazgatója. Megítélése szerint a 2005-ös évhez képest rendkívül jól sikerült a július - bár az úszó-Európa-bajnokságra a vártnál talán kevesebben érkeztek - és a Balaton mellett is kitűnően alakult eddig a forgalom.