Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A magyar turisták félnek a repüléstől

2002.06.28. 09:53
Az utazási irodák szerint az idén kevesebben készülnek külföldre, mint tavaly - írja pénteki számában a Népszabadság. Elsősorban a repülős utak iránt csökkent a kereslet, a legkeresettebb úti cél azonban továbbra is a tengerpart.
A legtöbb charterjáratot indító Malév munkatársa szerint ebben a szezonban Törökország a sláger - derül ki a Népszabadság cikkéből. Laczkó-Bérdy Ildikó, a charterosztály vezetője szerint még soha nem indult Budapestről annyi járat a törökországi partokhoz, Antalya és Dalamon irányába, mint ebben az idényben, amikor hetente hat géppel viszik-hozzák a turistákat.

A Malév mintegy negyven charterjáratot indít az idén, túlnyomórészt a Földközi-tenger partjaira.

Sokan még mindig félnek a repüléstől

Mivel a repülés drága, és egyelőre sokan vonakodnak gépre szállni, az Eurotours idén kétszer annyi utast visz autóbusszal, mint repülővel nyaralni. A magyar turisták közúton jutnak el a horvátországi, de 20-30 órás utazás árán még spanyol és görög partszakaszokra is.

A turisták harmada egyénileg utazik

Egyedül az egyik legrégebbi utazási vállalatnál, a Tensinél nem panaszkodnak a kereslet csökkenésére. A gyakorlottabb, és nyelveket is beszélő utasaik már nem a charter-, hanem a menetrend szerinti járatokat veszik igénybe.

A cégnél jelentkezők csaknem 30 százaléka nem társas, hanem egyéni utazásra fizet be: maga tervezi meg az útvonalát, és az irodát csupán a menetjegyek beszerzésével, a szállodai szobák lefoglalásával és más hasonló teendőkkel bízza meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!