Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

A Forma-1 a tavalyinál kevesebb szállodavendéget hozhat

2002.08.05. 10:16
A jelek szerint a magyarországi szállodaipar számára a tavalyinál kisebb forgalmat hoz a Forma-1-es futam. A budapesti útfelújítások mellett a rossz közbiztonság is visszariasztja a turistákat. A Sziget legalább hozza a formáját, ugyanakkor az idei balatoni főszezonban lasszóval kell fogni a tehetős német vendégeket.
Nem kedvez a szállodaiparnak, hogy Michael Schumacher már nem a mogyoródi futamon lesz világbajnok - mondta a Napi Gazdaságnak Betegh Sándor, a Danubius Szálloda és Gyógyüdülő Rt. vezérigazgatója. Häkkinen visszavonulása is érezteti hatását: korábban több chartergépen érkeztek a versenyre a finnek, s a szállodalakók a verseny néhány napja alatt kéthavi italmennyiséget fogyasztottak.

Emelkedett a Horvátországba utazó magyar turisták száma
Háromezerrel több magyar, szlovák, cseh és lengyel nyaraló utazott augusztus első hétvégéjén Magyarország felől Horvátországba, mint egy héttel korábban - jelentette a HINA horvát hírügynökség. A letenyei és egy kis szlovéniai kitérővel a rédicsi közúti határátkelőhelyen át 47 459 külföldi utazott be szombattól vasárnap délig Horvátországba, 6,5 százalékkal több, mint az előző hétvégén. A Horvátországból kiutazók száma e két határátkelőhelyen át ez idő alatt 34 755 volt. Ez ötezerrel, azaz 14 százalékkal kevesebb az előző hetinél. A muraközi horvát rendőrség szerint az átkelőhelyeken nem volt torlódás vagy várakozás.

A vezérigazgató arra számít, hogy a három nap alatt 70-75 százalékos kihasználtsággal működnek a Danubiushoz tartozó budapesti szállodák. Idegenforgalmi szempontból a 2002-es nyár összességében sem mutat kedvező képet. A Danubius Rt. fővárosi forgalma egyelőre elmarad a korábbiaktól.

A budapesti útfelújítások és a rossz közbiztonság egyaránt visszariasztja a turistákat. A főváros egyébként is adós az idegenforgalmi rendezvények jó szervezésével. Holott az erre áldozó önkormányzatok befektetése sokszorosan megtérülhet, amint azt a pécsi színházi találkozó példája is mutatja.

A Forma-1 még mindig jó üzlet

Az augusztus fő attrakciója azonban Magyarországon továbbra is a Forma-1, amely minden nehézség ellenére továbbra is jó üzlet. A futam napjaiban telítettek a Malév-járatok - tudta meg a Napi Gazdaság a légitársaságnál. A sármelléki repülőtér forgalmára viszont nincs különösebb hatása a mogyoródi futamnak, a Balaton Airport Kft. által fogadott járatok utasai ugyanis inkább a dunántúli fürdőhelyekre vagy a Balatonra érkeznek. Idén összesen több mint 20 ezer utassal számolnak, ebből július végéig 11 ezren érkeztek, főként Németországból és Svájcból - mondta Zóka István ügyvezető, a repülőtér igazgatója.

A Forma-1 jócskán megdobja az autópályás matricák értékesítését is, ekkor főként a kilencnapos bérletek iránt nő meg a kereslet - mondta Béni Gyöngyi, az Állami Autópálya Kezelő Rt. szóvivője. A társaság idén - a korábbi évektől eltérően - mobil értékesítési pontokat is felállít, és az M3-as fővárosból kivezető szakszán lévő ügyfélszolgálata 24 órán keresztül üzemel.

A második fő budapesti attrakció, a Sziget fesztivál már a vége felé közeledik. Az idén tizedik alkalommal megrendezett eseményre idén is valószínűleg a tavalyihoz hasonló számban, mintegy 360 ezren váltanak jegyet. Az idén már mintegy egymilliárd forint körüli büdzsével működő esemény turisztikai hatása azonban időben és térben meglehetősen korlátozott. A külföldről odautazó vendégek ugyanis jórészt ott laknak, majd az esemény véget értével sietve hazaindulnak.

A kormányzat egyelőre nem borúlátó. Budai Zoltán helyettes államtitkár reményei szerint a jó balatoni előszezon után a nyári hónapok a tavalyit elérő forgalmat hoznak. A magyar tengernél idén az ötödik hónapban a tavalyinál 12 százalékkal több vendég fordult meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!