Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Visszaeshet a turizmus

2005.07.07. 14:48
Egyelőre nem lehet megmondani, hogy milyen hatással lesz a turizmusra a londoni robbantássorozat, Budapest éppen a britek körében növelte a legnagyobb mértékben népszerűségét az elmúlt években. A várakozások szerint az idén közel kétszer annyi brit turista érkezik, mint tavaly, az ő utazási kedvükre nem lesz hatással merénylet.
A New York-i és a luxori terrortámadások után is azt tapasztaltuk, hogy a magyar turisták érdeklődése is visszaesik a merénylet sújtotta célpontok iránt - mondta az Indexnek Mészáros Gabriella, a Magyar Utazási Irodák és Utazásszervezők Szövetségének elnöke. Mint mondta az sem volt tapasztalható, hogy a merényletek után olcsóbbá vált területek új közönséget vonzottak volna. Mindezzel együtt nem számít arra, hogy a londoni merényleteknek jelentős hatása lesz: mint fogalmazott, a brit főváros annyira egyedi és kiemelt látványosságnak számít, hogy nem hiszi, hogy sokan lemondanának tervezett útjukról. Szerinte általában is igaz az, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján már szinte bárhol a világban történhet hasonló esemény, és ezzel az emberek is tisztában vannak.

Budapest egyre népszerűbb Angliában

Az elképzelhető, hogy a Magyarországból Londonba készülő turisták kedvét átmenetileg visszaveti a robbantássorozat, a mi feladatunk azonban az, hogy a briteket csábítsuk Magyarországra, e vonatkozásban remélhetőleg nem lesz hatása a merényleteknek - mondta az Indexnek Szűcs Balázs. A Magyar Turizmus Rt. londoni kirendeltségének vezetője szerint ez utóbbitól inkább akkor kellene tartani, ha - a 2001-es támadásokhoz hasonlóan - a légiforgalmat érintette volna a támadás.

Tavaly egész évben 340 ezer brit turista érkezett Magyarországra, az idei első öt hónap adatai szerint az idén számuk elérheti a 600 ezret. Ez részben megnövekedett légikapacitásnak, részben Budapest divatosabbá válásának köszönhető. Magyarország elsősorban mint városlátogató célpont szerepel, a turisták Budapestre érkeznek, és ennek köszönhetően kisebb a szezonalitás, a turisták többsége nyáron indul útnak.

Kisebb zavarok a légitársaságoknál

A légiforgalomban elsősorban a londoni közlekedés leállása, a repülőterek nehéz megközelíthetősége okoz problémát. Az Index által megkérdezett társaságok számolnak azzal, hogy egyes járatokat késve tudnak indítani, illetve hogy így is kénytelenek lesznek utasokat otthagyni.

Járatokat nem mondtak le a WizzAir légitársaságnál, de a napokban utazók telefonon keresik a cég központját, hogy tájékoztatást kapjanak a kialakult helyzetről, hogyan lehet a repülőtérről Londonba bejutni - tudta meg az Index a légitársaság kommunikációs igazgatójától. Kázmér Natasa elmondta, egyelőre nem töröltek járatokat. Megpróbálják értesíteni utasaikat, hogy hosszabb lehet a cheking, mert a repülőtéren fokozottabban ügyelnek a biztonságra. Azoknak az utasoknak, akik e miatt lekésik a járataikat, későbbi időpontra biztosítanak helyet.

A jelenlegi információk szerint a londoni járatok menetrendszerint közlekedik, a Londonból is menetrendszerűen indul Budapest felé a repülő. Utasok egyelőre nem mondtak vissza utat, jelenleg csak a járatok indulásáról és érkezéséről érdeklődnek - közölte kérdésünkre Németh Krisztina, a Malév kommunikációs igazgatója.

Az Easyjet és SkyEurope sem számolt be jelentősebb fennakadásról, ugyanakkor azzal mindkét társaságnál számolnak, hogy elképzelhető, hogy egyes utasok lemaradnak a járatokról. A British Airways közleményben tudatta, hogy azok az utasok, akik a terrorcselekmények miatt késték le járatukat, azok későbbi járatokra foglalhatnak jegyet, ugyanarra vagy másik úticélra. A légitársaság a repülőjegyek árát nem téríti vissza.

Szeptember 11-e óta fokozott biztonsági intézkedések vannak érvényben a repülőtereken, ez elegendő a mostani helyzetre, így most nem fognak változtatni. Vagyis az utasoknak a járat indulása előtt két órával, de legalább egy órával meg kell kezdeni a beszállást, és szigorú ellenőrzésekre számíthatnak.