Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Kevesebb vendég, kevesebb bevétel

2003.10.10. 14:34
Az első nyolc hónapban hét százalékkal csökkent a külföldi vendégek által magyar szállodákban eltöltött éjszakák száma. A magyarok ugyan két százalékkal többet laktak hotelben belföldön, ám a szállodák bevétele 2002-höz képest ezzel együtt is egy százalékkal visszaesett - derül ki a KSH adataiból.
A kereskedelmi szálláshelyeken augusztusban 1,1 százalékkal több, míg az első nyolc hónapban 3,1 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek, mint tavaly az év azonos időszakában. A szállásdíj és vendéglátási bevétel egy százalékkal csökkent, az egyéb bevételek három százalékkal emelkedtek, az összbevétel nem változott - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból.

Százmilliárd feletti bevétel

A külföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma augusztusban 2,6 százalékkal, az első nyolc hónapban 7,1 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest. A belföldi vendégéjszakák száma eközben 5,3, illetve két százalékkal emelkedett.

Összességében a nyolcadik hónapban 3,087 millió, január-augusztusban 13,165 millió vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyeken. Augusztusban 1,6 millió, az első nyolc hónapban 7,051 millió külföldi vendégéjszakát regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyeken, míg a belföldi vendégéjszakák száma 1,483 millió, illetve 6,114 millió volt.

A kereskedelmi szálláshelyeken összesen 108,4 milliárd forint bevétel képződött az első nyolc hónapban, ami megegyezik a tavalyi adattal. Augusztusban a kereskedelmi szálláshelyeken 12,7 milliárd forint bevételt könyveltek el, ami egy százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Több magyar utazik külföldre

Augusztusban a vendéglátásból származó bevétel 4,3 milliárd forint volt, ami nyolc százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest. Az egyéb bevételek augusztusban 3,9 milliárd forintot tettek ki a vendéglátásban, ami 5 százalékos bővülés.

Az idén 21,4 millió külföldi állampolgár érkezett Magyarországra, ami egy százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A magyar állampolgárok határátlépéseinek száma megközelítette a 9,8 millió alkalmat, amely 16 százalékos növekedést jelent 2002. január-augusztushoz viszonyítva.