Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Lejtőre került a magyar idegenforgalom

2002.09.24. 10:40
2002-ben várhatóan elmarad a turizmus egyenlegének utóbbi években már-már megszokott javulása, sőt az esztendő feltehetően a mélyen pesszimista várakozásoknál is rosszabb eredménnyel zárul. Hosszú távon a magyarországi idegenforgalom strukturális átalakulásának késlekedése a fő probléma. A szakértők szerint az intenzívebb marketingmunka és pótlólagos tőkebefektetés nélkül könnyen leépülhet a korábbi évek sikerágazata s jócskán csökkenhet az ebből származó devizabevétel.
A siralmasan szereplő idegenforgalom nagyban felelős azért, hogy megugrott a folyó fizetési mérleg deficitje - állítják nagy egyetértésben a szakértők. Kádár Béla, a jegybank monetáris tanácsának volt és leendő tagja szerint a turizmus szerkezeti átalakítása, a piaci igényekhez igazítása az egyik kulcsa annak, hogy teljesüljön a folyó fizetési mérleg középtávra tervezett egyenlege.

A legpesszimistább prognózisoknál is rosszabb lehet

A NAPI Gazdaságnak nyilatkozó elemzők szerint az első hét hónap folyó fizetési mérlegadatai alapján bizonyos, hogy az idén nemcsak nem folytatódik az utóbbi évek növekvő trendje, de az idegenforgalom bevételi többlete jóval elmarad a tavaly feljegyzettől is.

Az elemzők egységesen úgy vélik, a szektor idei teljesítménye a legborúlátóbb prognózisokra is rácáfolt. Január és július között a külföldi turisták 1,075 milliárd euróval költöttek többet Magyarországon, mint magyar társaik külföldön, és a várakozások szerint az év egészében legfeljebb 500 millió euróval javulhat a szaldó.

Tavaly a 12 hónap alatt rekordszintű, 2,93 milliárd eurós bevételi többletet jelzett a jegybank statisztikája, ez 400 millió eurós gyarapodást jelentett az előző évhez képest, míg a 2000-es esztendő csaknem félmilliárd eurós javulást hozott 1999-hez viszonyítva.

A hanyatlás okai

A magyar idegenforgalom hanyatlása több okra vezethető vissza. Nyeste Orsolya, a Postabank Értékpapír Rt. elemzője szerint igen fontos ok az ágazat tavaly szeptember 11-e óta tartó, világszerte tapasztalható gyengélkedése, a nyugat-európai konjunktúra késlekedése, a forint erősödése, illetve a strukturális reformok elmaradása.

A magyarországi idegenforgalmi szolgáltatások ár-minőség viszonya sok szempontból elmarad több versenytárs mutatójától - mondta az elemző. Hasonló véleményt fogalmazott meg Vojnits Tamás, az OTP Értékpapír Rt. közgazdásza, aki szerint szinte törvényszerű volt az ágazat idei visszaesése, bár ennek mértéke meglepően nagy volt.

Strukturális reformokra lenne szükség

A szakértők szerint strukturális reform nélkül még lejjebb is csúszhat a magyarországi turistaágazat. Nyeste, aki jövőre kétmilliárd eurós idegenforgalmi többletet vár, úgy véli, hogy a magyar szolgáltatóknak piaci réseket kell találniuk, ám az eddiginél intenzívebb marketingtevékenység és pótlólagos tőkebefektetés nélkül semmiképp sem várható javulás. Ezzel együtt a turizmus még mindig jelentős pluszbevételt jelent az országnak - véli Vojnits, aki szerint jövőre sem várható számottevő egyenlegjavulás, miközben a kínálat bővül, az ágazat jövedelmezősége pedig vélhetően csökken.

A magyar idegenforgalmi aktívum apadása egyértelműen a bevételek visszaesésével, nem pedig a kiadások növekedésével magyarázható. A következő években nem várható a magyar turisták külföldön elköltött jövedelmének makrogazdasági szinten is érezhető megugrása - mondta Nyeste, aki középtávon legfeljebb enyhe bővülést tart elképzelhetőnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!